fbpx
13.2 C
София

Най-важното, което трябва да знаете за новите телевизори на Samsung през 2023 година

Тенденции и пътеводител в най-добрите модели на марката, които можете да намерите на пазара

Най-четени

През последните години Samsung се оформи като несменяем лидер на пазара за телевизори в цял свят, като наскоро бе обявена за 17-и пореден път за най-продаваната марка телевизори на глобалния пазар. Компанията постоянно предлага иновации, които извеждат моделите й сред най-удачните решения за нов телевизор на пазара. Но от какво точно имаме нужда, какви са тенденциите през 2023 година и кой всъщност модел да изберем – можете да разберете в следващите редове.

Размерът има значение

Отмина времето на малките екрани. През 2023 година еталонът за телевизор се измества нагоре и вече модели с 55 и 65-инчов размер на екрана ще са едни от най-добрите варианти. Но това е само началото, защото флагманът на Samsung QN900C 8K Neo QLED се предлага във впечатляващите 75, 85 и 98-инчови размери. И това е съвсем очаквано – тенденция, която започна преди години и в момента направи така, че дори най-малките атрактивни модели са над 40 инча като Samsung QN90C 4K Neo QLED.

С развитието на технологиите за дисплеи и с това на телевизорите, потребителите ще се радват на все по-големи екрани за гледане на телевизия и филми. И въпреки, че много хора все още са скептици към идеята да инвестират в голям телевизор, има твърде много причини, заради които да го направят. По-големият екран значи най-вече по-добро визуално изживяване. По-големите телевизори предоставят по-широк ъгъл на гледане и по-добра яснота на картината. Когато гледате филм или някакъв спорт на голям екран, можете да почувствате, че сте в центъра на действието.

Ако обичате да гледате филми, един от най-добрите начини да се насладите на тях е на голям екран. По-големите телевизори предоставят по-добро кино изживяване. За да постигнете това, можете да инсталирате и домашно кино със система за звук, която да ви даде по-реалистично изживяване на звука.

Телевизорите от гамата Neo QLED на Samsung предоставят по-широк цветови обхват и по-добра яркост, което ги прави подходящи за гледане на съдържание с ярки цветове. Отдавна отмина времето, когато телевизор трябваше да се гледа отдалеч, така че дори да разполагате с по-малко помещение и любимият ви диван да е на 2-3 метра от телевизора – по-голямото несъмнено е по-хубаво. Това важи и ако използвате телевизора за своята гейм конзола.

Големи екрани (от 75 инча нагоре) тази година на практика имат всички топ предложения на Samsung като дори тези, нареждащи се под флагманите и на по-ниска цена като QN800C 8K Neo QLED или QN700C 8K Neo QLED са налични и в средни размери.

Ако сте геймър, по-големият телевизор може да ви помогне да имате по-добро изживяване от игрите. По-големият екран може да ви даде по-голямо усещане за пространство и да ви позволи да видите повече от играта. Това е особено полезно, когато играете игри, където е важно да видите всички детайли. Гледането на телевизора от по-близо е свързанo и с резолюцията, която е следващата важна тенденция. Важно е да кажем, че размерите не засягат и моделите, които работят в 4K. Ако сте се насочили към страхотни телевизори като QN95C Neo QLED, QN90C 4K Neo QLED и дори QN85C 4K Neo QLED отново 65-инчовият размер е еталон, въпреки че предлаганите модели започват от 43 и завършват на премиум 85-те инча.

8К e по-добро, 8К e най-доброто засега

Във времена, когато технологиите се развиват толкова бързо, вече като че ли не трябва да изглежда като загадка това дали да инвестирате в нов 8K телевизор. Тази технология все още е нова, но вече години наред се разпространява все по-масово. Въпреки скептичните настроения от някои, в нея има редица ползи, които я правят достойна за внимание.

Най-големият аргумент в полза на телевизорите с 8K резолюция е… тяхната по-голяма резолюция. С нея телевизорът може да излъчва изображения с размер до 7680×4320 пиксела, което е почти четири пъти повече от 4K и 16 пъти повече от Full HD. Това означава, че изображенията са много по-детайлни и по-красиви отколкото при по-ниска резолюция.

По-високата резолюция позволява на телевизора да изобразява много малки детайли на изображението. Това е особено полезно при гледане на филми или сериали, когато малките детайли могат да бъдат изгубени в по-ниски резолюции. С 8K резолюция, тези детайли са много по-ясни и детайлни, което позволява по-голямо усещане за реалистичност.

Благодарение на технологични победи като тазгодишния Neural Quantum Processor в телевизорите Samsung, зрителят може да бъде потопен в невероятни детайлни изображения независимо от качеството на съдържанието. Вместо една невронна мрежа, анализираща данните, процесорът използва данни, генерирани от 64 невронни мрежи, за да подсили всеки визуален детайл от съдържанието. В следствие на това имаме и увеличение на нивото на яркостта от 12 на 14-битова градация с цел повече контрол на светлинния източник – т. нар. Quantum Mini LED елементи. Така телевизорът контролира осветеността в 16,384 степени или четири пъти повече в сравнение с предлаганите преди 4,096 степени.

По-високата резолюция позволява на телевизора да изобразява повече яснота и детайли в изображението. Това може да бъде особено полезно при гледане на спортни събития, където много детайли могат да бъдат загубени в по-ниски резолюции. С 8K резолюция, спортните събития са много по-реалистични и може да се видят много повече детайли на полето или корта.

Големият въпрос тук остава съдържанието, но във времена, в които дори телефоните ни могат да създават такова, като че ли това спира да е изобщо нещо за което да се чудим. Още от Samsung Galaxy S20, a след това със S21, S22 и S23 всички могат да заснемат съдържание в 8К режим и да го стриймват на телевизора. Съвсем отделно вече има много такива канали, филми, спортно съдържание и дори игри. А развитието е стремглаво. А и не си купувате телевизор, който да ползвате само няколко месеца, нали? В следващите години ще има експоненциално увеличение на този вид съдържание, така че, за да сте готови за всичко ново, което излиза, е добре да имате необходимия хардуер.

Дизайнът е все по-важен

През 2023 година телевизорът не е просто черната „кутия“, пред която се събираме, за да се забавляваме или информираме. Големите размери, които вече споменахме, направиха така, че телевизорът да е може би най-големият дизайнерски елемент в дома ни. И докато някои може би си спомнят телевизорите, които можеха да се скрият в шкаф от секцията, то 85-инчов модел определено ще бъде акцент в интериора. И трябва да изглежда добре. Samsung отговаря напълно на тази тенденция, при това не от сега. И докато миналата година емблематичният Infinity One Design с впечатляващо тънък профил и рамка Ultra Slim Frame, която елиминира всякакви разсейващи фактори, беше запазена марка на най-скъпите модели, сега го има и при премиум 4К модела QN95C. Новите модели се предлагат с разширени опции при аксесоарите с цел още повече възможности за персонализация. Аксесоарите за монтаж на стената Full Motion Slim Wall Mount, както и поставката Auto Rotating Wall Mount Stand стъпват върху технологията за гледане на съдържание във вертикален режим, познат от телевизора Samsung The Sero, и позволяват на потребителите да се наслаждават на подобно на мобилното изживяване, като техният екран автоматично се завърта.

В безценен артикул се превръща и Slim One Connect, елиминиращ количеството кабели около телевизора, с която всички приемници могат да се  позиционират дори далеч от самия екран, а като част от дизайнерския поглед се променят и дистанционните. При новите модели на Samsung имаме за първи път и соларно дистанционно Solar Cell Remote, което се зарежда от слънчевата светлина и редуцира използването на батерии за еднократна употреба. Освен това устройството е снабдено с иновативни смарт функции като гласов асистент, бързи бутони и други.

Но кои са всъщност моделите и как да се ориентираме в тях при покупка на нов модел. На вашето внимание предлагаме кратък гид, с който можете да се ориентирате, така че да вземете най-доброто и това, от което имате нужда.

 Цялата гама  Neo QLED 2023 може да се похвали с множество иновации, сред които е Shape Adaptive Light, която позволява на процесора Neo Quantum да анализира контури, форми и повърхности, за да контролира формата на светлината на елементите Quantum Mini LED. По този начин се оптимизира яркостта и прецизното визуализиране на всички обекти на екрана. Резултатът се изразява в невероятно качество на картината и пълноценно HDR съдържание.

Новите Neo QLED 8К  2023 модели на Samsung са оптимизирани и с технологията Real Depth Enhancer Pro – високоинтелигентен алгоритъм за качеството на картината. Това технологично постижение гарантира още по-близко до действителността чувство за реалистичност, като дефинира и анализира обектите на екрана в контекста на пространственото им разположение спрямо фона с цел още по-силно внушение за дълбочина.

Непременно искам да спомена и режима Eye Comfort, който автоматично регулира яркостта на екрана и тоновете чрез вграден светлинен сензор и информация за изгревите и залезите. Когато светлината в помещението се промени, екранът постепенно намалява количеството светлина и генерира по-топли тонове, като адаптира нивата на синята светлина. А това гарантира повече комфорт на визуалното изживяване в тъмните часове на деня, като намалява синята светлина, която би имала въздействие върху качеството на съня.

 QN900C 8K Neo QLED

Над-всички е флагманът  Neo QLED 8K QN900C, който както подсказва името му работи в максималната резолюция. Той се предлага в размери на екрана от 65, 75, 85 и 98 инча. Наследник на петзвездния QN900B от 2022 г., водещият 8K телевизор на Samsung за 2023 г. носи със себе си невероятна пикова яркост, като за подсветката си използва Mini LED технология.

В модела можем да видим и актуализирана технология на екрана, която представлява върхово постижение в управлението на светлината. Това е Quantum Matrix Pro, която е снабдена с 1,5 повече зони на осветление от стандартната Quantum Matrix технология.

Панелът тук предлага 144Hz честота на опресняване, която може да обслужва 4K/144Hz за PC геймърите, заедно с поддръжка на 4K/120Hz за конзолни игри, ALLM и VRR. Не е изненадващо, че изходът за високоговорителите тук е най-добър в сравнение с останалата част от гамата, като се използват 12 високоговорителя Object Tracking Sound (OTS) Pro на Samsung и има поддръжка на Dolby Atmos с 6.2.4-канална настройка.

Освен това, моделът QN900C се отличава с Infinity One дизайн на Samsung, който „избутва“ картината до самия край без черна матрица. От Samsung уточняват, че това представлява 99,5% екран на лицевата страна на телевизора. Това е подкрепено и с използването на One Connect Box – спътник за свързване на Samsung, който премества всички входове в отделна кутия. Тя е по-тънка и по-компактна от миналогодишната кутия и означава, че и самият телевизор може да е още по-тънък – което го прави чудесен кандидат за монтаж на стена.

Neo QLED 8K QN800C

Подгласник на флагмана QN900C е QN800C, който все още е с  Neo QLED 8K панел с по-усъвършенствания процесор Neural Quantum на по-големия си брат, но с няколко промени.

Най-големите разлики тук са, че ще загубите 144Hz честота на опресняване в замяна на 120Hz, а също така и губи малко от яркостта, като тук можем да очакваме пикова яркост от около 2000 нита.  Това все още е много ярък екран, а с поддръжката на ALLM и VRR, както и на 4K/120Hz видео, би трябвало да е чудесен и за геймърите. В зависимост от цените може да ви се стори, че компромисът си заслужава.

Налице са и някои фини промени в дизайна, за тези, които гледат внимателно. Тук имаме дизайн Infinity One с много лека черна матрица по ръба на картината, която екранът Infinity няма, но тъй като тук все още се поддържа кутията One Connect, телевизорът е подходящо тънък и чудесен за монтаж на стена.

Все пак ще направите стъпка надолу по отношение на звуковите възможности. Този комплект получава OTS+ вместо Pro, като осемте високоговорителя предлагат 70 W звук в поддържаща Atmos 4.2.2 канална конфигурация.

QN700C 8K Neo QLED

Този модел идва с размери на екрана от 55, 65 и 75 инча. Моделът дава избор на хората, които търсят по-малък 8K екран, тъй като това е единственият модел 8K телевизор за 2023 г., който се предлага с размер на екрана 55 инча. Той се предлага с по-скромния невронен квантов процесор Lite, който предлага 20 невронни мрежи вместо 64-те в пълномащабната версия. Това означава, че възможностите му за изкуствен интелект няма да са толкова усъвършенствани, колкото на моделите над него, и следователно повишаването на резолюцията може да не е толкова добро. Освен това той ще има само 60Hz панел, така че няма да е най-добрият вариант за геймърите, които търсят поддръжка на 4K/120Hz. Но ако искате най-високата резолюция, която можете да получите, това е начин да я имате с ограничен бюджет.

Neo QLED QN95C

В случай, че сте решили, че не искате 8K и не искате QD-OLED, QN95C е водещият 4K Neo QLED Mini LED телевизор на Samsung. Предлага се с диагонал 55, 65, 75 и 85 инча и е със 144Hz панел за всички игри, които можете да си пожелаете, с 14-битово контрастно изобразяване за разкриване на още повече детайли в сцената. Той включва и антирефлексната технология на Samsung, която би трябвало да подобри появата на отражения в светли помещения. Моделът има двойно повече зони за затъмняване в сравнение с модела по-долу, QN90C, както и подобрен звук.

Neo QLED 4K QN90C  

Както беше споменато по-горе, броят на зоните за димиране в QN90C ще намалее наполовина в сравнение с QN95C и това очевидно ще се отрази на яркостта. Това е моделът, при който започва да действа антирефлексната технология на Samsung, така че ако имате наистина светла стая, може би ще искате да изберете него или горния модел, за да се преборите с това. Виждали сме я в действие и тя наистина прави голяма разлика. Този модел се предлага в доста голям диапазон от размери, включително 43, 50, 55, 65, 75 и 85 инча. Двата по-малки размера (43 и 50 инча) държат този модел на страната на компютърните геймъри с поддръжката на 4K/144Hz, но при другите размери панелът пада само до 120Hz, така че 4K/120Hz геймингът все пак е покрит в цялата гама с поддръжката на VRR и ALLM.

Neo QLED 4K QN85C

Samsung стартира своята гама Mini LED за 2023 г. с QN85C. Моделът не е толкова ярък, колкото QN90C – което е тема почти всеки път, когато слизате надолу в гамата наNeo QLED 4K, а и освен това няма антирефлексното покритие, споменато по-горе. Разбира се, все още получавате мощния процесор Neural Quantum Processor 4K и 4K/120Hz, поддръжка на VRR и ALLM, както и доста прилична звукова система, която може да излъчва 60 W с Atmos. Ако ви харесва идеята за Mini LED, но искате да е на най-достъпната цена, това ще е екранът, на който да се спрете.

Всички нови Quantum Dot модели телевизори за 2023 г. на Samsung получиха първия в света сертификат за дисплей „Pantone Validated“ от Pantone, глобален авторитет в областта на цветовете и създатели на системата за цветово съответствие на Pantone (PMS). Това означава, че моделите възпроизвеждат автентично над 2000 цвята, както и новодобавените 110 нюанса на тона на кожата, намиращи се в насоките на Pantone.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини