Western Digital изглежда е първият производител на твърди дискове, който ще удари психологичната граница от 20TB до края на годината, с пускането на новия твърд диск Ultrastar DC HD650 в следващите няколко месеца.

Към момента има малко известна информация за устройството, но знаем че ще е изградено от девет магнитни плочи, всяка с капацитет около 2.22TB, 5 – годишна ограничена гаранция и 2.5 милиона часа живот (MTBF), както и SATA или SAS интерфейс. HD650 вероятно ще идва с поне 256MB кеш буфер, но експертите очакват повече.

Новината идва почти четири години, след като дъщерното дружество на WD – HGST представи първия хард диск с капацитет от 10TB. HD650 използва газ хелий, за да достигне до този капацитет, заедно със SMR управляван от хоста (Shedled Magnetic Record). Недостатък на това е, че изисква модификации на системния софтуер, и следователно устройството не може да замести твърдите дискове с конвенционалните и утвърдени към момента технологии.

Ще отговори ли Seagate?

Western Digital все още не са дали информация за цените, както и първите наличности и старта на продажбите на тези твърд дискове. По-голямата част от тези устройства вероятно ще са насочени към облачни или други огромни дейта центрове, като тези, използвани от Google, Microsoft, Amazon или Alibaba.

Seagate беше казала по време на анонс през 2017 г, когато твърдеше, че има раздвижване в портфолиото си и ще предложи на пазара до 20 TB HAMR хард диск до края на 2019, и дискове с капацитет по-голям от 40 TB, до края на 2023 г. Наближава четвъртото тримесечие на годината и с нетърпение очакваме дали компанията ще представи това, което обеща.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари