Най-добрите видеокарти за закупуване в началото на 2020 година

11
4277

Началото на годината почти винаги е един много добър сезон за закупуване на нова графична карта. По това време на практика няма анонси на нови видеокарти – Nvidia обикновено представя своите нови графични решения през летния сезон, а цените на вече предложените в магазините видеокарти се успокояват и повече едва ли ще падат. Нека да разгледаме какво предлагат производителите на видеокарти по това време.

AMD RX 550: просто тапа

Това е може би най-нееднозначната видеокарта във всички днешни предложения, но е тук, понеже това е най-базовото геймърско и работно решение, което може да бъде намерено в Amazon само за $80. Разбира се, тази графична карта не е подходяща за сглобяване на компютърна система от нулата, защото за същите пари може да се купи процесора AMD Ryzen 3 3200G с интегрирана Vega 8 графика, която съвсем малко отстъпва на AMD RX 550.

Но ако възнамерявате да направите ъпгрейд на своя стар компютър, който още работи с някоя от популярните GTS 450 или Radeon HD 5750 и не ви се дават много пари, то това е един много добър вариант. Тази „тапа“ ще даде възможност за стартиране на съвременните игри и да се гледа видео, включително и 4К. Що се отнася до графичните възможности, те са по-скоро на нивото на онлайн проектите от типа на WoT или Dota 2, при които тя без проблеми ще достигне 60 fps при FHD резолюция при далеч не всички минимални настройки на графиката. А при HD разделителна способност и средни настройки на графиката става възможно запознаването с повечето ААА игрови проекти.

Nvidia GTX 1650 Super: наистина е супер

Обикновената GTX 1650 не предизвика голям интерес сред потребителите: тя бе позиционирана като замяна на средно бюджетната GTX 1050 Ti и я изпреварваше с 30-40%, но цената ѝ бе на нивото на AMD RX 570, която бе с 10-15% по-бърза. В крайна сметка тази графична карта започна да се продава добре в лаптопите, понеже има повече ядра (1024 CUDA ядра) от доста неудачната десктоп версия с 896 ядра.

Но с излизането на Super версията всичко се промени: броят CUDA ядра нарасна до немалките 1280 и бе поставена новата GDDR6 памет. Като резултат от това GTX 1650 Super започна да изпреварва дори AMD RX 580, а цената ѝ е приблизително същата, само че остава по-хладна. Така че ако имате нужда от видеокарта, която може да стартира днешните ААА игри при резолюция 1920х1080 при средни и дори с някои високи настройки на графиката, то това е едно отлично решение.

Nvidia GTX 1660 Super: още един истински Super

В опитите си да закопае конкурента в лицето на AMD компанията Nvidia често принася в жертва някои от собствените си решения. Така например, видеокартата GTX 1660 Super се оказа толкова добра, че погреба и GTX 1660, и GTX 1660 Ti. Да се убедим сами: обикновената GTX 1660 струва около $219, има 1408 CUDA ядра и 6 GB буферна GDDR5 памет. Моделът GTX 1660 Ti струва $60 повече, но за тези пари получаваме още 128 CUDA ядра и GDDR6 памет.

На теория GTX 1660 Super със своята цена от $229 би трябвало да е близка по параметри до GTX 1660, но се оказа, че баналната замяна на GDDR5 с GDDR6 при същия брой CUDA ядра ускорява работата с над 10% и сега разликата в производителността в сравнение с GTX 1660 Ti е едва 2-3%. Най-близкият конкурент е AMD RX 590, но той е с цели 15-20% по-назад. Така че ако искате да играете новите игри при FHD резолюция и високи графични настройки, то GTX 1660 Super е един супер избор.

AMD RX 5600 XT: по-евтиният конкурент на RTX 2060

Това е единствената видеокарта в този материал, която е излязла тази година. При това, за учудване е, че цената ѝ е достатъчно демократична и конкурентоспособна. На практика това е леко орязана AMD RX 5700 – графичните ядра са същите (2304), но буферната памет е намалена от 8 GB на 6 GB, заради което е променен и шината – тя е 192-битова, а не 256-битова.

Графичният процесор AMD Navi 10, използван в Radeon RX 5600 XT до голяма част е наследил конфигурацията на GPU от картата Radeon RX 5700. Той разполага с 2304 поточни RDNA процесора, 144 текстурни блока (TMU) и 64 рендиращи модула (ROP) Ключовата разлика е в буферната графична памет. Видеокартата Radeon RX 5600 XT е оборудвана с 6 GB GDDR6 буферна памет, която обменя информация с графичния процесор чрез 192-битова шина. Тактовите честоти на GPU Navi 10, който се използва в Radeon RX 5600 XT с в пределите от 1130 до 1560 MHz, но партньорите на AMD имат място за маневри.

Освен това с тази видеокарта се получи нещо забавно: AMD представи нов BIOS за нея, който сериозно увеличи честотата на паметта и на графичния процесор. И докато в началото тя изоставаше от RTX 2060 със 7-9%, след обновяването на BIOS-а тя вече започна да я изпреварва с около два процента. При това тя се продава за $279 и дори официалното намаляване цената на RTX 2060 до $300 не помогна на Nvidia да се конкурира с това решение.

Разбира се, мнозина ще кажат, че RTX 2060 има хардуерна поддръжка на технологията за трасиране на лъчите. Това си е така, но към днешен ден рейтрейсингът е много тежък и дори и RTX 2080 Ti при FHD резолюция трудно преминава 60 fps в играта Control и високи настройки на RTX. Така че за да се получи поносим фреймрейт с ETX 2060 се налага или използването на минимално качество на трасирането, или да се включи DLSS изглаждането, от което изображението става леко мъгливо. Така или иначе, удоволствието от подобен геймплей не е голямо.

Така че, ако разглеждаме RTX 2060 като обикновена видеокарта, то RX 5600 XT изглежда по-интересна. Тя при всички случаи без проблеми се справя със съвременните игри при FHD резолюция и ултра настройки на графиката. Уви, по-високите резолюции не са подходящи за тази видеокарта, понеже 6 GB буферна памет не са достатъчни за подобни цели.

AMD RX 5700 XT: сериозният конкурент на RTX 2070

Компанията AMD стана известна с това, че ако представи на пазара нещо ново, то почти винаги е по-интересно и по-евтино от конкурента. Така стана и с RX 5700 XT. Това е разбираемо: тази видеокарта се базира на графичния процесор Navi 10 с 2560 ядра и има 8 GB буферна GDDR6 памет. В крайна сметка тя без проблеми се справя с най-новите игри и при 2К резолюция и ултра високи настройки на графиката. Да не забравяме, че видеокартата RX 5700 XT може да се клокне до 2,2 GHz чрез промяна в системния регистър на Windows. Графичното ядро Navi 10, произвеждано чрез 7 нанометров технологичен процес може да се клокне до 2,2-2,3 GHz, но е необходимо мощно охлаждане, например воден блок на компанията EKWB.

Най-близкият конкурент от страна на Nvidia е, както казахме, RTX 2070. Разликата в производителността на тези две графични карти е незначителна, но решението на Nvidia е с около $50 по-скъпо. От друга страна RTX 2070 поддържа трасиране на лъчите, като при FHD вече работи добре при комфортен fps. Но дали си струва да се дават повече пари за RTX технологията, която се поддържа от съвсем малко игри, всеки трябва да реши самостоятелно.

Nvidia RTX 2080 Super: за всички, за които RTX 2080 Ti не е достатъчна

Може да се каже, че долу горе адекватна цена има RTX 2070, а всички по-скъпи видеокарти струват неоправдано повече. Според статистиките, 10% по-висока производителност в този сегмент струват 25% повече. Но ако искате да се насладите на плавен геймплей с 2К или 4К резолюция, просто нямате изход – „Big Navi“ на AMD няма да излезе много скоро и в топ сегмента Nvidia е монополист с всички произтичащи от това последствия и най-вече с високата цена на тези видеокарти.

На този фон RTX 2080 Super е едно интересно решение. Тя е с 35% по-бърза от RTX 2070 и не е чак толкова по-скъпа, като на практика е идеалният вариант за игри с 2К резолюция. С тази графична карта съвременните игри при 2К разделителна способност достигат 60, а и дори 100 fps. Освен това тя се справя с 2К при гейм проектите с поддръжка на рейтрейсинга, без да се налага резолюцията да се намалява до FHD. Но за 4К все пак е по-добре да се плати повече за RTX 2080 Ti, която има 11 GB буферна памет и се справя по-добре с подобни резолюции.

Nvidia RTX 2080 Ti: флагманът

Тук на практика всичко е ясно: това е потребителското топ-предложение, което се предлага от Nvidia (ако не броим Titan с близка производителност, но с изключително висока цена). Цели 4352 CUDA ядра, 11-те GB бърза GDDR6 буферна памет и цена над $1000 я правят чудовище, което не е за всеки.

Но това е единствената видеокарта, която дава възможност на геймърите да се радват на игри с 4К резолюция при ултра високи настройки на графиката и скорост над 50 fps. Само че всичко това, ако забравите за RTX технологията, включването на която води до спад на разделителната способност на 2К. Но при всички случаи това е единственото решение, което предлага максимална производителност при използването на единична видеокарта.

Бъдещето: 7 нанометров технологичен процес и трасиране на лъчите

Какво ни очаква в най-близко бъдеще? Това лято Nvidia трябва да представи своите 7 nm видеокарти от фамилията Ampere, в които съществено е повишена производителността при игрите с поддръжка на технологията за трасиране на лъчите. От своя страна AMD подготвя „Big Navi“, която трябва да стане убиеца на RTX 2080 Ti. И още, до края на годината трябва да излязат графичните карти на AMD с RDNA 2 архитектура и поддръжка на рейтрейсинга. Това е съвсем очаквана стъпка, понеже аналогичните чипове ще се използват в конзолите от ново поколение.

 

Ключовият въпрос е, струва ли си да чакаме излизането на тези нови графични карти, които поддържат трасирането на лъчите. По-скоро не, отколкото да. Ако погледнем статистиките на Steam, видеокарти от серията RTX 2000 за изтеклите 18 месеца са си купили само около 5% от потребителите. Докато това число не достигне поне 10%, то игрите с поддръжката на тази технология ще си останат малко на брой. Като се има предвид, че видеокартите с интегрирано RT ядро досега не са били и в бъдеще едва ли ще станат евтини решения, то може да се каже, че техният пазарен ръст няма да е особено голям, така че през следващите една-две години ще може без особени проблеми да се играят новите игри със „старите“ графични карти GTX 1000 и AMD RX.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ми то класацията е така
AMD
Radeon
AMD
Radeon…..

Ще се появи, някой пишман разбирач, ми GEforce не се брои, щото са дефектни и те така…

БегиМани
БегиМани

Пак не си си пил хапчетата…

rrmrm
rrmrm

Аз в горната класация почти не виждам АМД?!? Ти май имаш нужда освен от психиатър, от очила.

Айдаaa
Айдаaa

Шварц-Негъре, Момче умственно увредено и от спешна нужда за психитрична помощ и лекарства. Какво АМД те гони те не могат 5 минути да работят без да изкара син екран. Вземи си хапчетата и пий срочно.Имах 1070,1080ti 2080ti не са мръднали отварям ги още нови подменям с водно и не мърдат с години.Тишина и комфорт.Какоф АМД те боцка бо голото дупе дето не е виждало жив АМД къф боклук са при 150 вата в режим изчакване Толква точи сичкото АМД – електроцентрали..НЕМА РЕЙТРЕЙСИНГ НЕМА БОЖЕ ГОСПОДИ.120 по цезий са им малко лятото

dsaa
dsaa

Нито една, ако нямаш голямата нужда от такава. Тая година сигурно нвидиа ще си пуснат новите карти.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Дето ще карат, не по седмица, а по 2 дена преди да умрат хяхях…

име
име

Не е забавно да ти умре новата карта но затова има гаранция, а и когато за високия клас производителност (2080 ti)нямаш особено друг избор.
За други модели на NVidia който да спират да работят скоро несъм чувал, но може и да греша, все пак доскоро бях само с AMD карти (докато единична VEGA64 неми разтопи кенекторите на Cooler Master 1000W захранване)

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ми има GTX 780, GTX Titan, а преди това малко ли са…
До разтопените конектори, като не си си купил SeaSonic или нещо на Delta, Superflower кой ти е виновен другия път пак купувай CM и се оплаквай от разтопени кабели…
Двама познавам с Vega 64 и не са им се запалили машините, та проблема е в тебе…

. Ек3шл
. Ек3шл

Бате ти тъп ли си. Gtx Titan що не се самоубие тва е RTX Titan нали много ги разбираш

Симеон
Симеон

Защо цени от САЩ?

Менделсон
Менделсон

Cената на GTX 1650 не предизвикa никакъв интерес при положение че ще купиш сичкото налично на много по мощната и бързата 1660Ti.