Да продължим прегледа на най-необичайните и най-интересни дънни платки, който започнахме преди седмица. Ето още 7 подобни решения.

 

AOpen AX4B-533 Tube

Навярно всички са чували мненията за качествения лампов звук. AOpen изглежда са взели тези мнения за чиста истина и представиха дънна платка с истинска вакуумна лампа, използвана в ламповите усилватели.

Интересно е, че лампата е произведена от руската SOVTEK и е от hi-end клас, като продукцията на тази компания често се използва от професионалистите. Само че ЦАП-ът на платката е доста евтин – Realtek ALC650 и е странно да се види в дъно, фокусирано върху качествения звук. Но тестовете показват, че лампата наистина помага – при 50% ниво на звука, изкривявания над четвъртия хармоник липсват и това е именно обещания в спецификациите лампов звук. Но в останалото, това е една обикновена дънна платка със Socket478 с поддръжката на Pentium 4 и три слота за DDR оперативна памет.

 

ASRock 775Dual-VSTA

В миналата част вече разгледахме дънна платка със сокет 478, DDR2 памети и PCIe слот – тоест, стар сокет със сравнително съвременни конектори и слотове. А ето го и по-различно решение – дънна платка със сокет 775 и не само с PCIe слот, но и с AGP, както и с по два слота за DDR2 и DDR памети.

Най-необичайното в това дъно е, че поддържа 4-ядрени процесори – може да се постави Core Quad с AGP видеокарта и DDR памет. Това може да е изход за потребителите, които искат да се ъпгрейдват постепенно – първо дънна платка, след това процесор, следван от видеокартата и после нова RAM.

 

QDI P4I875

Малко известният бранд QDI създаде интересна дънна платка, която от ATX дъно лесно се превръща в mATX:

Ако имате достатъчно голяма компютърна кутия, можете да се добавите още два PCI слота и два SATA порта. Това решение не се наложи на пазара.

 

ASRock K8Upgrade-760GX

Какво може да се ъпгрейдва в една дънна платка? ASRock отговаря на този въпрос по свой начин – процесора. Виждате ли жълтия слот, който прилича на AGP?

Всъщност AGP слотът е с кафява цвят, а това е нещо друго. Този слот се използва за включването на още един процесор.

На основната дънна платка има сокет 754 за Athlon 64, а на допълнителното дъно сокетът е 939 за Athlon 64 x2. По всичко останало това е стандартно дъно с DDR2 и AGP. Това решение също нямаше успех на пазара – конструкцията заема твърде много място, цената е твърде висока, а ползата не е голяма – тясната шина не дава възможност за 100% работа на втория процесор. Ако двата процесора можеха пълноценно да работят заедно, би имало някакъв смисъл, а така, това е просто още едно необичайно решение.

 

ASRock P4 Combo

ASRock явно харесва дънните платки с два сокета, а в това дъно сокетите са различни – 478 и 775:

Естествено, двата процесора не могат да работят заедно, понеже се използват общи AGP слот и DDR памет. Но това дъно е интересно, понеже струва едва $70, което е по-малко от евтините дъна с LGA775 сокет и се харесва на потребителите, които искат да се ъпгрейдват постепенно. Производството на тези дънни платки бе спряно сравнително бързо и може би напразно, понеже платките с AM3+ и AM4 бяха много популярни.

 

ECS PF88 Extreme Hybrid

Доста известна в началото на нулевите години компания ECS отиде още по-далече и обедини в една дънна платка Intel и AMD.

На основната дънна платка е поставен LGA775 сокет, а с помощта на разширителна платка се добавя процесор със Socket 939. И тук няма как двата процесора да работят едновременно, а на платката са поставени два PCI слота, които се превключват с помощта на джъмпери – първият работи само с процесор на Intel, а вторият – само с чипа на AMD. Паметта е DD2. Това решение имаше шанс, но тогава Intel и AMD влошиха отношенията си и смяната на производителя на процесора изгуби смисъл.

 

„China Edition“ G41

Накрая, едно необичайно китайско решение. На Ali все още могат да бъдат намерени дънни платки с чипсета Intel G41, тоест, Socket478 с поддръжката на PCIe и доста странно – с DDR3 оперативна памет.

Има още. Това дъно обединява DDR3 и Pentium 4, което си е интересно, но и поддържа поставянето на 8 GB оперативна памет. Не се знае, дали процесорът от 2003 година вижда всичките 8 GB и дали може да ги адресира, но това дъно още се продава и очевидно има търсене.

 


С това приключва втората част на тази тема. Следващата седмица ще се спрем на нещо друго.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Randomthe professorMorganБай ИванГадьо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гадьо
Гадьо

Интересна статия, и още по-интересно изписване на т.е. (тоест) 🙂

Бай Иван
Бай Иван

Всичко е мармалад. Чудя се кога ще започнете да пишете без елементарни грешки. Баси му и постовете, и новините, и чудото. Неграмотните сте !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Random
Random

На предпоследната:
Паметта е DD2.

Morgan
Morgan

ASRock K8Upgrade-760GX, и втората платка със сокет 939 също е с DDR, а не с DDR2, но едва ли това е най-важното.

the professor
the professor

на най горната снимка дъното няма agp, a pci-e слот

the professor
the professor

ASRock 775Dual-VSTA – аз съм с това дъно – то НЕ поддържа 4 ядрени процесори хардуерно, иначе поддържа последните двуядрени на 800mhz FSB с неофициалния „моднат“ биос, дето го няма на официиалния сайт…

Random
Random

Как така G41 е съвместим с 478?
Направен е за 775 и е наследник на G31, който пък замени 900-серията
Ако беше 900-серия или 30, по става ама така ми мяза на измама