Традиционните малогабаритни радарни модули, например в сателита Sentinel-1 се състоят от различни модули – усилвател на мощност, междинен усилвател с нисък шум и изолатор, който се използва и за изключване на устройството. Група специалисти от проекта Basic Technology Research на Европейската космическа агенция, събраха всичко необходимо в чип с размери 6х6 милиметра.

Прототипът се счита за най-малкият радар в света към днешен ден. При това новият чип осигурява три пъти по-висока мощност в сравнение с досегашните SoC с минимум 40% по-големи размери.

Чипът на новия радар е направен от галиев нитрид, вторият по популярност полупроводников материал. Именно от галиев нитрид са направени сините лазери, използвани за четене на информацията от Blu-ray дисковете.

Освен в лазерите галиевият нитрид е особено подходящ за изграждането на радиочестотни усилватели с много ниско ниво на собствените шумове. Устройствата с този полупроводников материал могат да работят при по-високи температури и по-високи нива на радиацията в сравнение със силициевите полупроводникови устройства.

Основната цел на специалистите е интегрирането на всички модули на съвременна радарна система на повърхността на един единствен чип, който ще стане основата на по-голяма радарна исталация от следващо поколение, която ще се използва в сегашната европейска мисия Sentinel-1.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари