Най-малкият часовник на света е с размерите на атом

3
70

С навлизането на мобилните телефони часовниците някак си останаха на заден план, но все още имат доста фенове. Часовникарските технологии продължават да се развиват, макар и по-бавно. Те предлагат толкова съвършени продукти, че вече е трудно да се измисли нещо ново. Затова учените са решили да проверят колко може да се смали един часовник, като се запази способността му да отмерва точно времето. Оказва се, че минималният размер е колкото един атом, информира Gizmodo.

Физици от Калифорнийския университет са свели отмерването на часовете и секундите до най-простата възможна форма – атома. Холгър Мюлер и колегите му са превърнали най-малката физически неделима частица в часовник. В основата на постижението е теорията, че всяка частица от материя може да се държи като вълна. Това означава, че тази частица може да вибрира, следвайки матрица, която се използва за измерване на времето.

Всъщност нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Един атом вибрира и се движи толкова бързо, че това трудно може да бъде засечено. Затова учените са взели един атом на цезий и са го разделили на две половини. Едната от тях са накарали да се движи напред и назад. Така вече е по-лесно да се засече какво става, защото скоростта намалява значително. С помощта на някои изчисления физиците са успели да измерват времето успешно, превръщайки атома в истински часовник.

Едноатомният часовник е впечатляващо постижение, но той не мери времето толкова точно, колкото съвременните ядрени часовници и е спорно дали ще има някакво полезно приложение. Сега учените мислят върху идеята за квантови часовници, които работят без никакви частици и са на практика виртуални.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари