Най-необичайните лаптопи – втора част

2
2938

Ще се спрем върху още няколко доста необичайни лаптопа на различни производители.

Acer Aspire R7 – необичайният трансформър

Когато през 2012 година излезе Windows 8 с поддръжката на сензорни дисплеи, много производители започнаха да предлагат доста необичайни решения. Като например Lenovo Yoga, екранът на който се завърта на 360 градуса, както и Dell XPS 12, екранът на който също може да се завърта. Но Acer отиде по-далече – дисплеят на неговия 15-инчов трансформър не само се отваря като във всеки друг лаптоп, но може да се премества в посока към потребителя, като по този начин закрива клавиатурата и превръща устройството в таблет.

За разлика от другите трансформъри с интегрирана графика, Aspire R7 се предлагаше с достатъчно сериозната (за 2013 година) видеокарта Nvidia GTX 750M, която се използва и в 15-инчовия MacBook Retina.

Но този подход имаше редица минуси. Предполагаше се, че потребителите ще работят предимно със сензорния екран и тъчпадът бе поставен зад клавиатурата. Уви, да се работи с пръст в средата на ОС Windows се оказа неудобно, както е неудобно и протягането към тъчпада и Acer реши да на прави повече устройства от тази серия.

MSI GT83VR 6RE Titan SLI – лаптоп с механична клавиатура с пълен ход на клавишите

Всички свикнаха, че в лаптопите се използва клавиатура с къс ход на клавишите, понеже за пълен ход банално няма място. Но MSI реши, че геймърският лаптоп трябва да е геймърски не само по хардуера и представи модификацията Titan с пълноценна механична клавиатура, в която се използват превключвателите Cherry.

В този лаптоп, явно дебелината и теглото не играят особена роля и тази клавиатура не изглежда много зле. По-късно тази идея копираха Acer и Asus, но моделите с пълен ход на клавишите си останаха единични и твърде скъпи.

Toshiba Satellite U845W – ултра широкия дисплей

През 2012 година много потребители преминаха към използването на широки монитори със съотношение на страните 16:10 и 16:9. Но и дисплеите с 5:4 или 4:3 не бяха малко. През тази година твърде внезапно Toshiba представи на пазара лаптоп със съотношение на страните 21:9.

Дори и днес, когато мониторите с подобно съотношение на страните не са малко, този лаптоп изглежда необичайно, а през 2012 година съвсем не привличаше вниманието. При това резолюцията дори и за 2012 година не бе висока – едва 1792х768 пиксела. А и хардуерът бе типичен – двуядрен Core i5 с неговата интегрирана графика. Но киноманите харесаха това устройство.

IBM ThinkPad 701 – нетбукът с най-добрата клавиатура

Днес никой няма да се учуди на нетбук с 10-инчов дисплей, но преди 20 години, през 1996, това е нещо ново. Всъщност по-интересното е, че при отварянето на капака, клавиатурата се разгъва. По този начин с тази „троха“ става възможно въвеждането на информация като с пълноценните големи ThinkPad.

И още нещо – докато съвременните лаптопи използват орязани процесори, този модел е оборудван с пълноценен Intel 486 с тактова честота до 75 MHz, до 40 MB оперативна памет и до 6 GB хард диск – съвсем сериозни характеристики за това време.

IBM ThinkPad W700ds – лаптоп с два екрана

IBM умее да прави необичайни продукти и този лаптоп е един от тях. Компанията съобрази, че професионалните работни станции имат по два, че и повече дисплея, и реши да направи лаптоп с допълнителен екран отстрани.

Изглежда доста необичайно, но се оказа, че е удобно. Особено като се има предвид, че резолюцията на допълнителния дисплей не е малка – 1280х768 пиксела, а основният има разделителна способност 1920х1200 точки. Но допълнителният дисплей се оказа единственото предимство на този лаптоп. Яркостта на допълнителния дисплей е много по-ниска от тази на основния, а точността на цветовете – видимо по-лоша. А като се има предвид цената от 4000 евро, това решение не стана популярно.

Asus Taichi – отново два екрана, но по друг начин

Желанието на производителите да натикат два дисплея в лаптопа е добре известно. Asus от своя страна също реши да представи нещо подобно и постави два екрана от двете страни на капака на лаптопа.

И защо? Добър въпрос – няма практика няма как да се използват двата дисплея едновременно – външният дисплей е безполезен при отворен капак. Логично, това решение има доста по-висока цена от обикновените лаптопи с един екран, продажби нямаше и Asus реши да не прави нови устройства от тази серия.

Dell Adamo XPS – футуристичният MacBook Air

Dell е един от малкото производители, който се опитва да копира MacBook, но с ОС Windows, чиито копия често се оказват по-добри от оригинала в някои аспекти. Adamo не е изключение: MacBook Air до началото на 2000 година поразяваше всички със своите габаритни размери и тегло. Но Dell отиде по-далече и намали дебелината на лаптопа до 1 сантиметър.

Останалите характеристики не са много по-различни от тези на Air: същият Core 2 Duo с ниско напрежение, два GB оперативна и HD+ дисплей. Но цената на Adamo бе по-висока. А и да се работи с подобен лаптоп на коленете не е удобно, а за лаптопите това е едва ли не най-популярният начин на използване. Dell спря производството на тези устройства.

Toshiba AC100: Android 2.1 в лаптопа

ОС Android в лаптопа и днес изглежда необичайно, но не чак толкова – при желание, всеки може да си инсталира тази операционна система, понеже версии с Android for x86 се предлагат от пет години. Но за 2010 година няма много смартфони с тази ОС, а таблетите са единици и пълноценната Android в лаптопа наистина предизвиква учудване.

В този лаптоп Toshiba предлага много добър хардуер – мощният за тези времена Tegra 2, който дава възможност за поставянето на HDMI видеоизход. Има USB порт, но паметта не е много – 512 MB. Но това е първият пълноценен лаптоп с операционната система Android.

 


Необичайните лаптопи наистина не са малко и следващия път ще разгледаме още няколко.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Siem
Siem

А Unbox therapy дали са съгласни да ползвате техен снимков материал?

Пламен
Пламен

„Acer реши да на прави повече устройства от тази серия.“ или Acer реши да не прави повече устройства от тази серия.