Най-неудачните устройства в историята на Microsoft

18
2617
Stressed businessman at the office.

Със сигурност, всички знаят за компанията Microsoft и би могло да бъде иначе, след като операционната система Windows е инсталирана на повечето компютри от целия свят, а Office е най-популярният офис пакет. Но навярно не са много хората, които помнят, че навремето компанията от Редмънд произвеждаше плеъри и дори рутери. Именно на тях ще се спрем този път.

Microsoft Zune – излезе твърде късно

Microsoft си пробва силите в най-различни области, включително и е производството на компактни плеъри. Те се наричаха Zune и предлагаха доста добри възможности: удобно управление, десетки GB памет, цветни сензорни екрани и лесна синхронизация с ОС Windows. И още, в тях бе реализирана една много удобна функция – обмен на траковете с другите притежатели на подобни плеъри. И защо тогава това интересно устройство се провали?

Отговорът е лесен – Microsoft представи първата версия на своя плеър… през 2006 година. Тогава на пазара царстваха устройствата с Windows Mobile и Symbian, а до излизането на iPhone оставаше само една година. Разбира се, по това време iPod, представен още през 2001 година владее 2/3 от пазара, а iTunes вече бе най-големият магазин за музика. В крайна сметка плеърът Zune с неговите детски болести в началото се оказа ненужен. А към 2011 година неговата поддръжка бе окончателно прекратена, за да не става конкуренция със смартфоните работещи под управлението на Windows Phone 7. А интересно е, че iPod се продава и днес – така например, само за около $45 можете да си вземете новичък Shuffle.

Microsoft Kinect – отлична идея с посредствена реализация

Повечето хора искат изцяло да потънат в различните развлечения и може би затова през 2009 година филмът „Аватар“ очарова всички, като вкара зрителя в сцената на случващото се с помощта на обикновени 3D очила. Microsoft реши да направи нещо подобно с компютърните игри. Очевидно бе, че VR шлемът Xbox 360 е с твърде слаби възможности и софтуерният гигант лансира интересна идея – да предложим на потребителя да управлява гейм персонажа не с помощта на бездушния геймпад, а чрез собственото си тяло.

В същата 2009 година Microsoft представи Kinect – устройство с камера, което прихваща движенията на потребителя и дава възможност за управление на персонажа в играта с помощта на движението на тялото или чрез гласа. Софтуерният гигант инвестира в рекламата на това устройство солидните $500 милиона и продажбите за 60 дни надхвърлиха 8 милиона екземпляра. И какво е неудачното в този случай?

Уви, това са в две неща едновременно. Първо, регистрацията на движенията бе далече от идеалното: да, персонажът на екрана в 80% от случаите повтаря вашите движения, но останалите 20% развалиха всичко. В почти всички игри точността на движенията е много важна и неправилно интерпретираният жест може да доведе до загуба. Второ, съвместимите с Kinect игри бяха съвсем малко – след 5 години се появиха по-малко от 10 гейм проекта, на които си струва да се обърне внимание. Останалите игри бяха фокусирани върху фитнеса или са елементарни детски платформъри.

И най-неприятното, с излизането на Xbox One корпорацията обяви, че за тази конзола е необходим нов Kinect. Това съвсем не се хареса на потребителите, продажбите на новата конзола бяха ниски, като в крайна сметка бяха продадени само 5 милиона нови Kinect. За края на Kinect може да се счита 2014-та година, когато Microsoft затвори студиото за създаване на съдържание за този сензор, а и самите потребители през изтеклата една година така и не видяха нито едно сериозно заглавие, специално направено за новия сензор. Оттогава излязоха само буквално 3-4 игри, в основата си подобни на баналната Just Dance.

Този така амбициозен проект е вече мъртъв и го уби самият Microsoft. Вместо да дава стотици милиони долари за реклама, софтуерният гигант можеше да използва тези пари за създаването на качествени игри за това устройство. Днес вече е късно за тази идея, понеже започна бурното развитие на VR и AR технологиите, а Kinect се превърна в една безполезна играчка.

Kin One и Kin Two – по-зле и от смартфоните с Windows Phone

Към началото на 2010 година Microsoft не се представяше много добре на мобилния пазар. Устройствата с Windows Mobile 6 вече изглеждаха като динозаври, а тяхната замяна – смартфоните с Windows Phone 7 трябваше да излезе към края на годината. И за да не изгуби дял от пазара, корпорацията реши да си пробва силите в сегмента за млади хора, предлагайки смартфоните Kin One и Kin Two с предварително инсталирани клиенти за социалните мрежи. Тези устройства струваха 50-100 долара със сключен договор, което е скъпо, като се има предвид, че за същите 100 долара на месец можеше да се вземе iPhone 3GS.

Тук всичко стана дори по-бързо – продажбите бяха прекратени само два месеца след началото. В САЩ бяха продадени бяха по малко от 10 000 мобилни устройства, които така и не стигнаха до Европа. Причините за провала са съвсем банални. Устройствата работеха с операционна система, за която почти нямаше софтуер, браузърът не поддържаше Flash, е вграденият Twitter клиент не можеше да изтегля изображенията. Цялата система работеше бавно, а екранчето с размер на диагонала 2,6 инча и резолюция 320х240 пиксела изглеждаше направо смешно. В крайна сметка потребителите се ориентираха към BlackBerry със стабилна QWERTY клавиатура, перфектна работа и много софтуер.

Microsoft Surface RT: безполезният таблет с безполезната операционна система

2013 година. На пазара се продава iPad с чудесния Retina дисплей и различни таблети с Android 3, специално създаден за тях. Естествено, Microsoft нямаше как да остане настрана и представи таблета Surface RT. Устройството е оборудвано с 10-инчов HD дисплей, 2 GB оперативна памет, Tegra 3 и 8-10 часа автономна работа. Все типични параметри за таблетите от това време и на теория Surface RT би трябвало да може да се конкурира с тях.

Но на практика всичко бе обратното. Таблетът се срина точно по време на презентацията, което говори много за качеството на софтуера, използван в него. Устройството работеше под управлението на операционната система Windows RT, изглеждаща като Windows 8, но не можеше да стартира x86 софтуер. На потребителя се предлагаха предварително инсталирани Office и Internet Explorer, както и празния магазин с под 1000 безсмислени приложения. Дори нямаше възможност за инсталиране и използване на обичайния Google Chrome.

Microsoft не афишира случващото се след това, но още през първите дни от началото на продажбите форумите се препълниха с гневни коментари. Хората негодуваха не само че няма как да използват браузъра, с който са свикнали, но и че банално няма възможност за включването на принтер. Популярността на тези устройства падана толкова много, че Microsoft подари почти един милион Surface RT на училищата, за да се използват в образователния процес. В това има някаква логика, понеже на Surface RT не можеш да инсталираш CS 1.6 и таблетът може да се използва само в учебния процес.

След една година Microsoft реши да пробва още веднъж и представи на пазара таблета Surface 2 RT, базиран на Tegra 4 и работещ вече с Windows RT 8.1. И тази ОС не можеше да работи с x86 софтуера, като корпорацията махна вратичката, която даваше възможност да се подобри функционалността на системата. Естествено, продажбите се провалиха и третата версия на Surface RT така и не излезе. Интересно е, че Surface Pro с процесорите Core i въпреки, че не стана много популярен, намери своята пазарна ниша и към днешен ден се продава неговата шеста версия.

Microsoft Broadband Networking – прекалено рано

През 2002 година Wi-Fi се възприемаше почти като 5G днес – много хубаво и удобно, но в бъдеще. Microsoft реши да направи бъдещето настояще и представи няколко различни модула, добавящи Wi-Fi връзка за почти всяко компютърно устройство. За лаптопите това бе PCMCIA карта (преди време имаше такъв универсален слот), даваща възможност за работа с Wi-Fi. За персоналните компютри това бе мрежови контролер. Имаше и рутери с по няколко порта.

Всичко това работеше достатъчно стабилно и през 2003 година Microsoft излезе на второ място сред производителите на Wi-Fi оборудване. Но в същата тази година, поради проблеми със спецификациите на новия Wi-Fi стандарт, новото поколение Wi-Fi рутери на Microsoft дълго не можа да излязат на пазара. Тази пазарна ниша бързо бе заета от конкурентите, а корпорацията от Редмънд кой знае защо не пожела да се състезава с тях и през 2004 година спря производството на своите безжични устройства.

 


В следващата част ще се спрем на софтуерните провали на Microsoft. те са много повече, понеже корпорацията се занимава предимно със софтуер, а не с хардуер.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
13 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
16 Автори на коментарите
тойAzAzЕмоAntonКоко6ка Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър
Димитър

Само за протокола искам да отбележа, че смартфоните с Windows phone изобщо не са зле!!!

Питанката
Питанката

Много са зле, подарих Нокия 920 прекрасен апарат, нищо не става от него… благодарение на уиндолс 8.1

the professor
the professor

не са зле, но са без поддръжка и много ограничени от към приложения…
аз имах с windows 8, при положение че приложенията са едни и същи като на 10, не ми е ясно защо бяха блокирани за 8 и можеха да се инсталират само на 10…

112
112

Съгласен, до скоро имах Lumia 650 и беше хубав смартфон но магазина им е пълна скръб.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Че то кои продукти на M$ стават….. всички ползваме Виндоус ама в БГ, иначе 90% от сървърите и всички смартфони и таблети са на Linux…

Anton
Anton

Ти не си в час, явно и идея си нямаш, колко от сървърите по корпорациите използват Windows Server

windows-боклук
windows-боклук

Anton
Windows Server като е толкова добър защо Microsoft използват Linux за собствените си сървъри ?
Даже ще поправя „Athlon64 strikes back….“ и ще кажа че до миналата година над 98% от сървърите в света са на Linux.
Лошото е че ви е страх да признаете че Linux е по-добрата операционна система.

Anton
Anton

Абсолютни глупости, има доста статистики в нета и то на базата на Web сървърите (тези които са официално видими), още колко такива в бекграунд работят не може да се даде точен отговор. Причината Windows да се използва толкова широко като сървърна ОС е една простичка причина AD. Вероятно може и да не знаете какво е това, но можете да погледнете какво ще ви каже гугъл 😉 Все пак не е лошо, когато се изказвате като капацитети да сте наясно за какво говорите. Даже не е само АД ами и ексчейндж, да не говорим колко много софтуерни продукти работят с .NET… Виж още »

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Имам МАЛКО са сори, може да си фен, и аз не харесвам Линукс, НО фактите са си факти, Windows и M$ са си шит това е истината… Отне им толкова години ан тия цървули докато направят един Windows като хората чак със 10 го псотигнаха, така, че да се възползва доста по добре от наличните хардуерни ресурси, НО бонус добавиха и една камара следящи простотии, ама мене не ме бъркат то и без друго ни следят и от гугле, и интернет доставчика, и МВР и който се сетиш…

115
115

Айде сега и една статия за успешните устройства на майкрософт.

Microsoft имат странна политика
Microsoft имат странна политика

Или поне стана такава, откакто оня мангал Сатя Мангала стана CEO. Създадоха най-съвършената клавиатура, правена някога – Microsoft Natural Keyboard. Единствената клавиатура, с която ръцете са в естествено състояние и не се уморяват при работа. При това невероятно здрава – при мен първата изкара 14 години, а втората ползвам вече четвърта година… След което спряха производството и! Защо – един мангал знае! Същата история и с мишките. Най-добрата мишка за работа (не за игри), правена някога, е на Microsoft – Microsoft Comfort Mouse 6000. Дори 10 пъти по-скъпите модели на Razer не са толкова удобни. И след година-две я спряха.… Виж още »

Пламен
Пламен

Разочароват се от печалбите и ги спират. Очакваха хардуера да им носи толкова пари като софтуера, но не може и дума да става за сравнение.

Dimitar
Dimitar

Рядко, пиша коментари, но в статията са пропуснали да споменат за Microsoft Lumiа телефоните. Като собственик на такъв от две години (Лумиа 640), мога да споделя, че няма такава скръб като това нещо. Дори от Microsoft се осъзнаха и спряха това софтуерно недоразумение. Като здравина мога да кажа само добри думи, но това все пак е Nokia. След преминаване на Android отново с Nokia, просто се преродих и ударих Лумията в земята, за да не я подаря на някой и да му причиня същата мъка. С Windows 8.1 и с Windows 10…просто провал. Магазина е беден на приложения, и повечето… Виж още »

Некъв
Некъв

Имах 930. Нямаше по- добър телефон. Тогава, ако си беше взел Андроид за същите пари, щеше да ти работи по- зле от нокията. Лаик.

Коко6ка
Коко6ка

Много интересен коментар. Аз след Нокия 5310 Експрес Мюзик, Нокия С-6.01, Нокия Лумия 920, Лумия 930 сега съм с Нокия 6, и последната ми се струва като играчка. Хората съвсем правилно казваха: „Нокия с Андроид?! Това е извращение!!!“

AzAz
AzAz

Провал е последното, което мога да кажа за WP. След 2 години с Лумиа 550 и преминал на Андроид по принуда мога оставам с надеждата, че някой ден ще възродят системата. Много е мислено по WP правена е за хора. Ако критерия ви е само липсата на приложения то това не може да зачеркне цялата ОС. Само, който я е ползвал истински може да разбере.

той
той

Аз пък подарих на майка Lumia 735 с win10mob . Единствения смартфон с който успя да се справи. Направих плочките и шрифта огромни, разкарах всичко излишно, и жената си я ползва и и се радва ;D Даже се научи как да си записва контактите през приложението „хора“ в Windows 10.

Емо
Емо

Има и още едно недоразумение- microsoft band. Като идея и замисъл беше супер, дизайна му беше футуристичен и много добре изглеждаше на външен вид.Изпълнението и качеството на изработка бяха обаче катастрофални. Мойта гривна на втория месец даде дефект, замениха я с друга и тя така.Накрая ми върнаха парите.Проекта вече е спрян. Добре се вързваше с лумия 550- скромно телефонче с уиндоус 10, обаче почти без никакви читави приложения. Още си го ползвам, но само като фотоапарат и за браузване и музика. С нетърпение чакам втората статия за софтуера- и там списъка е дълъг:)Понеже се досещам, че ще присъства в списъка,… Виж още »