Редица притежатели на дънните платки Gigabyte GA-AX370-Gaming K7 и K5 съобщиха, че най-новите версии на UEFI фърмуерите за тези дъна съдържат грешка, която води до значителен скок в напрежението на процесора и може да доведе до невъзвратима повреда на чипа.

В някои случаи напрежението на ядрото vCore достига 1,7 V, което е далече извън препоръчваните предели. Засега е известен само един случай на тотално изгаряне на процесора, но опасността от повреда е съвсем реална и висока. По-конкретно, това е един Ryzen 7 1800X, поставен в една от тези дънни платки на Gigabyte с обновен фърмуер, на който е подадено 1,7 V напрежение.

Проблемът явно възниква от некоректната работа на функцията Gigabyte Dynamic Vcore. Въпреки че в UEFI напрежението е зададено 1,2 V, при натоварване то може да скочи до 1,55 V, а в някои случаи до 1,7 V. Пиковете в захранващото напрежение не зависят от тактова честота, която не се е променила с новия фърмуер.

Най-сигурният начин за решаване на проблема засега е връщането към предишната версия на фърмуера или избирането на фиксирано захранващо напрежение на процесора с изключена функция Dynamic Vcore.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Гигадърветата, не случайно са прякуросани така. Трябва да си уволнят всички негъдави кодери, дето серат в смотаните им биоси.

Анти-Кольо..
Анти-Кольо..

И кво? Теб ли да назначът, че да сереш за по-малко пари.. Стига с тези пребързани коментари. Всяка компания се излага, въпрос на предпочитание е това на коя ще си довериш.

Agentpat
Agentpat

Вече съм с 2-ро дъно на Гигабайт (заради ъпгрейд) и със сигурност и 3-то ще е пак тяхно. Надеждни, сигурни и с много възможности. Говоря за интелските им дъна, дъната им за амд процове не ме интересуват.