Наноматериал позволява зареждането на смартфона за части от секундата

1
116

Ако искате да зареждате батерията си за части от секундата, а не за часове, то на помощ идват суперкондензаторите. Въпреки това обаче, има и други трикове: трябва или да се откажете от технологията за икономия на енергия с помощта на химични реакции (като в литиевите батерии) или ще трябва да прибегнете до екзотични технологии.

Изследователите от Drexel смятат, че са успели да разрешат проблема. Те са разработили електроди на базата на наноматериала Mxene, които, според учените, позволяват изключително бързото зареждане на химическите батерии. 2D-структурата на електрода представлява хидрогел в комбинация със „сандвич“ от метален окис.

Подобна структура има висока проводяща способност, но все пак позволява на йоните да се движат свободно, докато в батерията се натрупва заряд. В лабораторни условия, зареждането на батерията с помощта на Mxene-електроди отнема „десетки милисекунди“ — звучи като фантастика, нали?

Ето схемата на структурата на електрода

Проблемът, както често се случва, е в развитието на технологиите от лабораторния образец до получаването на пълноценна система, която може да се пусне на пазара – това може да отнеме година.

Тук факт е, че изобретението е насочено към поддръжката на вече съществуващите литиеви батерии, а не към футуристични енергоклетки, което го прави много практично. Може би в близко бъдеще можем да забравим за часовете чакане за пълното зареждане на любимия смартфон.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари