Наследникът на Intel SSD 750 получи 3D XPoint памет

1
40

По своето време, дискът Intel SSD 750 претендира за титлата най-бързия потребителски твърдотелен диск — и не без основание: устройството притежава най-актуалните към момента технологии, включително и NVMe протокола, който в този модел за първи път дебютира на потребителския сегмент. Устройството се оказа нееднозначно, но то вече ще бъде заменено от ново. Както съобщават различни източници, наследникът на Intel SSD 750 ще получи името Intel SSD 900P и най-новата 3D XPoint памет, притежаваща редица предимства в сравнение с традиционната NAND флаш-памет.

В сравнение с вече анонсираните Optane дискове, тази джаджа изглежда доста сериозна: първо, тя ще бъде представена с капацитети 280, 480 и 960 GВ, както и 1,5 ТВ капацитет, а от друга страна, скоростта за четене и запис в линеен режим ще е съответно 2,5 и 2 Gb/s. И накрая, на трето място производителността при случайните операции ще бъде много впечатляваща: до 550 хиляди IOPS при четене на случайни блокове с обем по 4К и до 500 хиляди IOPS при подобни операции на запис. Вероятно става въпрос за доста капацитивни модели, тъй като в по-малката версия може да се използва по-малък брой канали на паметта.

Благодарение на използването на новия тип памет може да се надяваме на високи показатели при случайна производителност през целия капацитет на устройството за съхранение, а не само до изчерпване на SLC-кеша, както това най-често се случва в обикновените популярни SSD. Съдейки по наличните снимки, моделът с интерфейс PCI Express ще използва PCIe 3.0 x4, като при Intel SSD 750.

Устройството ще бъде пуснато също и в U. 2 2,5″ формат. Очаква се, че нивото на консумация на енергия от новата джаджа за съхранение няма да надвишава 18 вата под натоварване. Датата на дебюта и цената все още се пазят в тайна, но вече е известно, че новите дискове Intel SSD 900P ще бъдат придружени от петгодишна гаранция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари