Начало на нова епоха в полупроводниковата индустрия: 7 нанометровата продукция на Samsung

6
2740

Компанията Samsung Electronics днес официално съобщи, че изцяло е приключила с разработката и предварителните етапи, и вече е започнала производството на полупроводникова продукция чрез новия 7 нанометров технологичен процес 7LPP (Low Power Plus). Силно трябва да се подчертае, че 7LPP е първият технологичен процес на южнокорейския производител, базиран на литография чрез твърдо ултравиолетово излъчване (EUV). Освен това, Samsung е първата компания, която използва EUV за комерсиално производство на чипове. Според южнокорейския производител, преходът към 7LPP технологическия процес е пряка демонстрация за предстоящото усвояване на 3 nm технологични норми.

Изпълнителният директор по продажби и маркетинг на Samsung Electronics Чарли Бей зави, че събитието по внедряването на 7LPP процеса е „една тиха революция в полупроводниковата индустрия„.

Както лесно можем да се досетим от името, 7LPP технологичният процес е оптимизиран от гледна точка на ниската консумация на електрическа енергия. Той ще се използва за производството на широк спектър чипове от ново поколение, които ще разширят границите на възможностите в различните сегменти. Например при 5G, ИИ, IoT, корпоративните и мащабируеми дата центрове, електромобилите и изчислителни мрежи. Вече е известно, че Qualcomm ще използва 7LPP технологията на Samsung за производството на новите SoC Snapdragon с поддръжката на 5G.

Основната разлика на EUV от широко използваната към днешен ден традиционна имерсионна литография (DUV) е в използването на източник с много по-малка дължина на вълната – 13,5 nm срещу 193 nm. Подобрената технология дава възможност за намаляването на броя използвани при производството фото маски (до 20%). По този начин ще се съкрати производствения цикъл, ще се намалят загубите и ще се намали брака.

В сравнение с предишната технология 10LPE, новата 7LPP ще намали площта на кристала с 40% и едновременно с това ще намали консумацията на енергия с 50% или ще повиши производителността с 20%.

Към днешен ден единствено заводът Fab S3 в южната част на Южна Корея, който е оборудван с EUV скенерите ASML Twinscan NXE: 3400B, произвежда 7LPP чипове.

Очаква се първите смартфони, базирани на SoC от новото поколение, произведени чрез 7LPP технологичния процес, да излязат през началото на 2019 година. Разбира се, това ще бъдат смартфоните на Samsung. Следващият етап ще бъде разширяване използването на EUV-литографията и масовото производство на различна полупроводникова продукция. Това ще стане, след като започне работа вторият завод (на снимката по-долу) с цена 6 трилиона вона или около $5,3 милиарда. Той ще бъде довършен през 2019 година, а през 2020 година новият завод ще започне масовото производство на полупроводници чрез 7LPP технологията.

Що се отнася до Intel, който доскоро бе най-големият в света производител на процесори, той все още има трудности с 10 нанометровия технологичен процес и засега отлага усвояването на EUV.

 


Остава да обобщим, че полупроводниковата индустрия имаше нужда от цели 33 години, за да достигне до литографията с твърдо ултравиолетово излъчване. Това без съмнение е началото на една нова епоха.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари