fbpx
16.8 C
София

На изчезване ли са твърдите дискове? Статистиките за продажби от 2020-та са доста интересни.

Най-четени

Настъпиха времена, в които добрият стар твърд диск не може да се побере в много от модерните тънки и леки лаптопи. Вече SSD дисковете са евтини и с голям капацитет, заемайки мястото на хардовете в настолните компютри.

Много хора си мислят, че тези фактори, в комбинация с някои други, предричат съдбата на твърдите дискове

И всъщност да, броя продажби намалява, но не с такива темпове, каквито някои хора предвиждат. И освен това общия капацитет на продадените на крайни потребители твърди дискове продължава да поставя рекорди.

През 2020 година, всички продадени хард дискове (за всички различни приложения) са общо 259.81 милиона, според данни на Trendfocus. Това е спад от 13.9% спрямо 2019 година. 54.46 милиона диска са продадени за настолни компютри, а 84.42 милиона за мобилни компютри. И това са две от категориите, в които SSD дисковете имат най-голямо влияние.

Средния капацитет се увеличава, което води до това, че всички клиентски твърди дискове имат общо капацитет от 266 ексабайта за последното тримесечие на 2020-та. 1 ексабайт = 1000 петабайта = 1 000 000 терабайта.

Разпределение по производители

Seagate е лидер с 42.7% пазарен дял или 110.96 милиона продадени бройки. На второ място е Western Digital с 96 милиона диска и 37% пазарен дял. Toshiba е на трето място с 20.3% дял и 52.8 милиона продадени бройки.

Макар и SSD-та да стават по-евтини и по-големи, те все още могат да бъдат недостатъчни. Много хора решават да си направят система за външно съхранение (DAS), която да напълнят с твърди дискове и да свържат към компютъра си. Продажбата на дискове в такива устройства попада в категорията на игровите конзоли и видео рекордерите. 49.05 милиона от продадените твърди дискове са в тази категория.

Продадените от тези три компании през 2020 година хардове могат да съхранят 1081.32 ексабайта информация (ръст в сравнение с 2019 и 2018)

3.5-инчовите твърди дискове, които са предназначени за сървъри, бизнес приложение и други подобни, формират над 62% от общия капацитет на миналогодишните доставки. Трите най-големи производители са продали 59.22 милиона от този тип продукти – ръст от 11.8% на годишна база. Пазарът за 2.5-инчови професионални HDD-та замира, регистрирайки 27.9% годишен спад – до 12.66 милиона бройки.

Какво е заключението?

Миналата година със сигурност не е тази, която отбелязва края на твърдите дискове. Да, продажбите намаляват като бройка, но се увеличават като капацитет. Ясна става тенденцията обаче определени категории HDD продукти да вървят към сериозни спадове и в един момент да изчезнат напълно. Те ще отстъпят мястото си на SSD продукти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини