На какво да обръщаме внимание при закупуването на евтин китайски лаптоп

22
2596

Днес едва ли някой може да бъде учуден от китайските смартфони и таблети – популярните брандове от Китай предлагат великолепни мобилни телефони. Но китайските лаптопи, нетбуци и ултрабуци едва сега започват да стават популярни. Много от тях са съществено по-евтини от марковите аналози, което е един от най-важните критерии при закупуването на подобно устройство. Но при закупуването на подобен евтин лаптоп има много подводни камъни и нека да обърнем малко повече внимание на тези проблеми.

Операционната система

Повечето китайски лаптопи работят под управлението на операционната система Windows 10, но тук има много особености. Най-добрият вариант е това да бъде предварително инсталирана и активирана Windows 10 Pro, понеже в този случай китайският език по подразбиране няма да бъде проблем – може например да се вземе друг компютър, да се видят настройките и да се избере българския езиков пакет. Край на йероглифите.

Останалите варианти не са много добри. Лаптопът може да има единствено китайски език (single language, SL) Windows 10. В този случай в настройките могат да се избират само различните китайски диалекти и е явно, че операционната система ще трябва да се преинсталира. Има неофициални начини за промяна на езиковата локала, но това често води до проблеми с шрифтовете, а и на някои места пак си остават йероглифи. Ето защо е по-добре операционната система да се инсталира от нулата, но задължително да се направи резервно копие на драйверите (ще се спрем по-долу). Но и тук има тънкост: на пръв поглед това си е стандартна Windows 10 SL, но не е – поради многото китайски диалекти е направена специална версия на Windows 10. И продуктовите ключове за нея не стават за Windows 10 Home. Тоест, ще трябва да инсталираме именно нея, за да нямаме проблеми с активацията.

Продават се и китайски лаптопи с инсталирана Windows 10 (обикновено Pro), която обаче не е активирана. Тук трябва да се действа в зависимост от версията. Ако това е Pro, има смисъл да инсталираме българския езиков пакет и да я активираме с евтин ключ от например, GoodOffer24. А ако версията не е Pro, то няма как да бъде инсталиран друг езиков пакет и е по-удачно да се инсталира Pro версията от нулата и да се активира с евтин продуктов ключ.

Избор на операционна система

Повечето китайски лаптопи се продават с инсталирана Windows 10, но не на всички се харесва тази операционна система. Често възникват въпроси за поставянето на Windows 7, но тук нещата не са много добре. Да се инсталира тази ОС е възможно, понеже има пачнати версии с поддръжката на съвременните процесори, NVMe SSD и USB 3.0.

Но с драйверите възникват много проблеми: за звука и за мрежата драйвери могат да бъдат намерени, но за видеокартите това не е така: почти всички лаптопи използват интегрираната графика на Intel от последно поколение и официални драйвери за Windows 7 няма. Трябва да се търсят променени драйвери. Но най-много са проблемите с тъчпада: повечето от тези устройства използват стандартния драйвер на Windows 10 и отделен инсталационен файл просто няма. Ето защо в ОС Windows 7, тъчпадът ще работи като най-опростена замяна на мишката с лоша чувствителност и без каквато и да било поддръжка на жестове. Тоест, Windows 7 не е особено подходяща за тези устройства.

Друг възможен вариант е Linux. Тук проблемите ще бъдат значително по-малко – звукът, мрежата и видеокартите ще тръгнат без проблеми, както и повечето тъчпади. Възможно е да се поддържат по-малко жестове, но работата ще бъде комфортна. Проблемите възникват, когато в китайските лаптопи са поставени съвсем нишови компоненти: знайни и незнайни уеб камери, скенери за пръстови отпечатъци и четци на карти. За тях може и да не се намерят драйвери за Linux. Тоест, ако това за вас е критично, има смисъл да се избере Windows 10, където всичко ще работи. Но на фона на разгорялата се търговска война между САЩ и Китай Linux е една великолепна алтернатива, като се очаква излизането на всякакъв поддържащ софтуер за тази операционна система.

Засега не е известно дали проблемите на Huawei ще засегнат и другите китайски производители, но определено риск има, и нищо чудно все повече потребители да започнат да се ориентират към използването на Linux. Да си припомним, че Huawei вече няма право да използва американски компоненти, софтуер и технологии, и сега трябва да разчита на собствена операционна система, собствен фирмен процесор и собствени технологии.

Инсталиране на драйверите

Потребителите с маркови китайски лаптопи са свикнали, че драйвери винаги могат да се вземат от официалната страница на производителя.. Но това е вярно само за китайските производители от ранга на Xiaomi. Често пъти, за да се посетят сайтовете на по-малките китайски компании, се налага да се използва VPN и преводач, което малко напряга. Ето защо, добра идея е, още с включването на устройството, да се направи архив на всички драйвери.

Един от най-лесните начини за създаването на подобен архив е да се влезе в PowerShell с администраторски права и да се въведе командата:

Export-WindowsDriver —Online —Destination C:\Drivers

където Drivers е предварително създадената от вас папка, която може да бъде с друго име и да се намира на друго място.

Процесът понякога продължава доста и е възможно да бъде отнето около 2 или 3 GB дисково пространство. Но това е всичко и драйверите вече могат да се инсталират директно от тази папка. Това е много по-бързо, отколкото да се търсят и пробват какви ли не драйвери от Глобалната мрежа.

Навярно мнозина ще кажат, че след преинсталирането, Windows 10 сама ще си изтегли необходимите драйвери. Уви, това работи само за по-популярните компоненти. Твърде често в евтините китайски лаптопи се използват noname компоненти и доста често се случва, че по GUID идентификатора да не бъдат намерени необходимите драйвери. Може да се окаже, че единственият начин за настройка на системата е да се използват драйверите от предварително направения архив.

Качество на сглобяването

В това отношение марковите модели безспорно са по-добри. При по-евтините лаптопи, особено когато корпусът е пластмасов, обикновено се чуват различни скърцания, клавиатурата може да мърда леко, а отварянето с една ръка е мечта. По-добре са нещата при малко по-скъпите решения с метални корпуси, но гаранция няма и често пъти може да се види процеп между корпуса и горния капак. Но това не оказва влияние на работата и на издръжливостта на устройството.

Какво е поставено в корпуса твърде много зависи от класа на устройството. Ако се избере евтино решение с процесор Atom и Celeron, то корпусът ще е полупразен и само в единия ъгъл ще бъде поставена малка платка, а под клавиатурата ще има съвсем неизвестна акумулаторна батерия, Но понякога това е и по-добре, понеже тук на практика почти няма какво да се чупи и разваля.

Но ако се вземе марков китайски лаптоп, например на Xiaomi или Huawei, лесно можем да видим, че отвътре той твърде малко се различава от европейските и американските брандове. Това може и да се очаква, понеже дънните платки са на същите производители, акумулаторните батерии са на едни и същи брандове, контролерите са на едни и същи компании. Ето защо, при закупуването на марков китайски лаптоп не бива да се опасяваме, че вътре всичко е направено небрежно. Опитайте на по-горната снимка да намерите разликите между Xiaomi и MacBook.

Резервни части и ъпгрейд

Това е добре познат проблем на малко известните китайски модели – за тях е твърде трудно да бъдат намерени резервни части. Ето защо, тези лаптопи по принцип се считат за еднократни. А ако възникне проблем с дънната платка, устройството е по-добре да се даде в някои сервиз, за да се използва за резервни части.

По отношение на ъпгрейда, ситуацията е подобна на тази в марковите лаптопи: в най-тънките и евтини устройства всичко е запоено, включително RAM и SSD. В по-дебелите и по-скъпи решения гарантирано може да се замени SSD или HDD, а понякога дори оперативната памет и Wi-Fi модула. Процесорите и видеокартите на практика при всички модели са запоени и е добре да се вземе устройство с известен запас в изчислителната мощност.

BIOS и софтуер

Тук всичко е на китайски език и изходът е един – премахване на всичко без съжаление, с изключение на програмите за настройки – например за работата на F бутоните, режимите за икономия на енергия и други подобни. Най-добре е операционната система да се инсталира от нулата и често пъти това дори е по-бърз процес, понеже доста от евтините китайски модели пристигат с Windows 10 отпреди една година, която трябва да изтегли много обновявания.

С BIOS нещата са много по-добре. Едва ли ще има пачове за уязвимостите Spectre и Meltdown, но често пъти производителите просто оставят свободен достъпа до настройките, които са недостъпни при марковите лаптопи. В крайна сметка евтиният китайски лаптоп по-лесно може да бъде настроен за собствените нужди. Например, да се увеличи температурния коефициент на процесора, за да стане по-бърз, да се включи SpeedShift за по-бърза реакция или да се управляват оборотите на вентилатора.

Известните преди време проблеми с липсата на английски език, трудното излизане от хибернация и други подобни, отдавна вече ги няма. По стабилност на работа на BIOS-а, китайските евтини решения отдавна не са по-лоши от брандовите.

Допълнителна работа

Друга особеност на евтините китайски лаптопи е, че може да се наложи допълнително да се свърши нещо по тях. Съвсем евтините решения с процесори Atom и Celeron често пъти се охлаждат пасивно. За постигането на ниска цена се икономисва от всичко и обикновено се поставя тъничък меден радиатор. Той не може да се справи добре с охлаждането и корпусът от страната, където се намира дънната платка може да се нагрее толкова много, че да не е комфортно да се държи в ръце. Решението на този проблем е ясно – да се закупи от интернет по-дебел радиатор и да се закрепи с термично лепило.

Понякога може да липсва болтче, поставянето на което подобрява охлаждането. Може да се случи тъчпада да вибрира и под него да трябва да се сложи уплътнение, клавиатурата да мърда, понеже липсват две скоби и т.н.

Гаранцията

Ако мобилното устройство е закупено от някой дори и неофициален магазин, в повечето случаи гаранцията е една година. Но ако лаптопът се купува от Китай, нещата са по-сложни. След потвърждаването, че стоката е получена, в рамките на около две седмици може да се спори с AliExpress и да се върне част от парите или да се вземе пратката обратно. Другите китайски търговски площадки обикновено не дават гаранция или тя е в рамките на няколко месеца, особено при по-опростените решения с процесори Atom. Устройството може да бъде върнато, но разходите от този процес могат да достигнат една трета от неговата цена.

 


Почти навсякъде можем да видим, че евтините китайски лаптопи ги хвалят за това, че те предлагат много добри параметри и възможности при съвсем ниска цена. Но ако искате да си вземете работна машина от Китай, то евтините решения от Поднебесната може да не са за вас – ще трябва да умеете да инсталирате операционна система, да завиете някое болтче и да включите поялник. Ако не ви се занимава с подобни неща – по-добре платете малко повече за мобилно устройство от известен китайски бранд. Но ако сте „на Ти“ с техниката, то евтиният китайски лаптоп след съвсем малко работа по него, може да ви бъде идеалният помощник в работата, който в някои отношения е дори по-добър и от къде по-скъпите брандове.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
12 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Куртислав
Куртислав

Ho aĸo cтe „нa виe“ c тexниĸaтa, тo eвтиният ĸитaйcĸи лaптoп cлeд cъвceм мaлĸo paбoтa пo нeгo, мoжe дa ви бъдe идeaлният пoмoщниĸ в paбoтaтa, ĸoйтo в няĸoи oтнoшeния e дopи пo-дoбъp и oт ĸъдe пo-cĸъпитe бpaндoвe.

Ако сте на ТИ 😉

Даниел Десподов
Даниел Десподов

Благодаря, коригирано

Розалия Гладимъдейра
Розалия Гладимъдейра

Здрастиии сладур, искам да си взема лаптоуп трябва ми за вебкамерии, и да му държи батерията дълго че на околовръстното няма къде да си го ръгна…

Ебачев
Ебачев

„тук проблемите ще бъдат значително по-малко – звукът, мрежата и видеокартите ще тръгнат без проблеми, както и повечето тъчпади. “
Това не звучи съвсем коректно. Аз съм нямал проблеми със мрежа и видео драйвери на 10-ка Про.
Единствено оня шибан бъг със силата на звука (усилва се в редки случаи при пускане на възпроизвеждане на какъвто и да било звук, като самият плъзгач си остава на мястото.)
Но нали сега са на мода Линуксите 🙂

KalHa
KalHa

Просто не обръщайте внимание на евтини китайски лаптопи…

Radical Vision
Radical Vision

Да не се купуват.. И все пак ако някой си купува лаптоп да гледа да не е с Интел процесор, че тия Титаници с дупки потъват и завличат всички с тях..

Дебилиън
Дебилиън

Баш Итаниците на интел нямат дупки. Проблемите са в x86 процесорите.

Radical Vision
Radical Vision

Под Титаник разбирай кораба дето потънал едно време, не смотаните Итаниум… Интел прилича точно на Титаник, има дупки доста повече и потъва по същия начин завличайки хората с него..

Lordoff
Lordoff

Смях се от сърце! Благодаря г-н Десподов, много дипломатична и политкоректна статия. Аз лично не бих си купил подобно нещо, нито бих препоръчал на приятел. За съжаление подобни боклуци са ми минавали през ръцете след покупка от потърпевши познати.

Bez komentar
Bez komentar

Има ли все още хора в тая държава, които не могат да си инстлират пиратски Уиндоус?
Даниеле… стига мъти главата на хората с тоя утрепан Уиндоус, за да си продаваш ключовете лесничко.

асдасдасд
асдасдасд

И защо ти е пиратски, като в ebay може да си купиш ключ за $5?
Да, пак нямаш лиценз, но поне не слагаш някакви незнайни „кракове“ и „активатори“….

Ivan
Ivan

А защо за 300-400лв не си вземе човек употребяван, но бизнес модел Леново, НР или Делл?
Ще бъде от преди 2 години, но поне 5 пъти по-добър като параметри, а за качеството няма място за сравнение

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Модел отпреди 2 години трудно ще си намериш за 300-400лв. Т440-ките, които са на 5-6 години, вървят по толкова употребявани. : ) Иначе аз мога да споделя своя опит с подобни джаджи – миналата година си купих таблет с две операционни системи, тъй като съм им голям фен и това е вече третият ми такъв. Излезе ми около 200лв. с ДДС-тата и таксите като естествено имаше нужда от намеса от моя страна, а именно следната: оказа се, че паметите за двете ОС не са разпределени като хората и се наложиха патчвания и преинсталирания, за да си ги докарам съответно до… Виж още »

Пламен
Пламен

Може ли да споделиш точния модел?

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Сега съм с Cube iwork8 Air Pro (I1-TFD), преди имах последователно Cube iwork8 3G и Onda v820w. Не са лоши, но са с малко пространство, вече 2GB RAM и 32GB не стигат, ама както се казва „за толкова пари – толкова“. : )

Станислав
Станислав

На какво да обръщаме внимание при закупуването на евтин нов АМЕРИКАНСКИ лаптоп – няма за какво да се притеснявате – просто НЯМА такива. А по въпроса за новите евтини китайски лаптопи явно повечето от коментиращите просто не са ги попипвали. За разлика от преди няколко години, когато имаха описаните в статията проблеми, то вече такива проблеми нямат. Аз имам реален опит с един ЕВТИН модел от Gearbest: Jumper Ezbook 2. Купи си го преди година и половина моя роднина и един колега от работата след това. И двамата по моя препоръка. И двамата и досега са доволни. За модела –… Виж още »

hdh
hdh

много грозни рамки има този jumper бе батка, моето леново на 4 години е със по тънки рамки около дисплея.

Radical Vision
Radical Vision

Ма ползвай си ги бе, ама не ни ги рекламирай, боклуци НЕ ползвам…

(*)
(*)

То когато е трябвало и баща ти не е ползвал презерватив, резултата е плачевен.

aaaa
aaaa

Не купувайте такива боклуци. 😀

Evgeni
Evgeni

Мнозинството от китайските продукти от всякакъв вид и категория, включително храни, не стават, че даже може и да са вредни. За запознатите с географията, геополитиката и историята правя уточнението, че става въпрос за китайските стоки от Китай, именуван КНР, съкратено от Китайска народна република, комунистически Китай, Червен Китай и континентален Китай, граничещ с Монголия, а не за Китай, именуван Тайван, Китайска република, демократичен Китай и островен Китай. Затова съм измислил много лесен предпазен принцип. Този принцип е „ако имам възможност, не си купувам китайска стока“, дори и да е Леново или Ксиаоми, именувано Шиаоми или Шао Ми. Изключение правя само… Виж още »

мхм
мхм

Обръща се внимание само на едно нещо – никога не си купувай евтин китайски лаптоп, както и каквото и да е.