На какво да обърнем внимание при избора на дънна платка за процесорите на Intel

19
2129

Изборът на дънна платка е не по-малко важен от избора на процесор или видеокарта, понеже именно дънното отговаря за работата на всички останали компоненти в компютърната система и какви компоненти можете да използвате в своя персонален компютър. Тук ще разгледаме дънните платки за процесорите на Intel (разбира се за новите поколения Coffee Lake и Skylake-X). Ще се спрем на различните видове дъна – от най-опростените, до най-засуканите и скъпи решения за HEDT сегмента.

Базово ниво: Intel H310

Това е най-опростеният съвременен чипсет на Intel и с негова помощ се правят най-евтините дънни платки за LGA1151v2 сокет. Дъната от този тип могат да се намерят и при $60-$80, но какво ни предлагат за тези пари?

Първо, поддръжката на всички процесори с този сокет: от Celeron до Core i9. Овърклок очевидно няма – чипсетът е бюджетен и клокване не е предвидено. Всички опознати от дънните платки с чипсета H310 процесори ще работят, но не много добре. Повечето от тези дъна имат само 3-4 фази на захранването на процесора (VRM), нямат радиатори и не могат да подадат необходимите на Core i9 например, 150-200 W. Те не могат да осигурят подобна мощност при голямо натоварване, нагряват се много и принуждават процесора да намалява тактовата честота.

Ето защо, при тези дънни платки разумният компромис е използването на 2-ядрен или 4-ядрен процесор – тоест, Celeron, Pentium и Core i3. По принцип може да се опита и с 6-ядрени процесори с температурен коефициент 65 W, но това донякъде е безсмислено: дори и най-обикновеният Core i5-8400 при по-сериозно натоварване има нужда от 80-90 W и ограничението от 65 W до известна степен ще понижи неговата производителност. А ако ограничението не се спази, ще започнат да се нагряват елементите на VRM. А и цените на тези процесори са такива, че е по-добре да се доплати за по-хубава дънна платка с по-старши чипсет, при която няма да има загуба в производителността.

Що се отнася до оперативната памет, и тук нещата не са много добре: RAM слотовете са само два. Разбира се, от една страна това дава обща RAM с капацитет до 32 GB, което за Core i3 си е много. От друга страна, ако се съобразим с най-купуваните последно време 4 GB RAM плочки, то при един евентуален ъпдейт ще трябва някак да продадете едната или двете плочки. Като се има предвид неособено високата производителност на процесорите, поставени на това дъно, има смисъл да се вземе една 8 GB RAM плочка, а по-късно и още една. Само че дъната с Intel H310 не поддържат овърклок на паметта и прирастът на производителността няма да е толкова голям за изхарчените за 8 GB памет пари.

Всичко останало в тези дънни платки е на разумния минимум. Първо, един PCIe x16 слот. Има по-специални модели с два PCIe x16 слота, но SLI или CrossFire не се поддържат. Броят на USB портовете варира от 4 до 6 и това е съвсем достатъчно за това базово ниво. Аудиото в повечето случи се осигурява от хардуерния аудио кодек Realtek ALC887 (или ALC892), който осигурява по-добър звук от повечето смартфони, но един ALC1220 е много по-добър. Мрежовият адаптер е гигабитов на Realtek и за потребителски нужди е съвсем достатъчен. SATA портовете в тези дъна са около 4 броя и са достатъчни за например, един SSD за операционна система и два диска за съхранение на данните.

Що се отнася до отговора на въпроса в името на тази статия на какво да обърнем внимание – отговорът не е сложен: добре е да се обърне внимание на броя портове и конектори. Останалото не е толкова важно. Защо? При тези бюджетни дънни платки схемотехниката не се различава особено много и допълнителна фаза в захранването или още един PCIe x1 слот почти нищо няма да променят.

Ето защо, има смисъл да се да се избере подобно дъно с повече конектори и портове. Така например, ако имате два SSD тип М.2, има смисъл да се дадат малко повече пари, за дъно, което ги поддържа. Или например телевизорът или старият монитор имат VGA интерфейс – добре е да се потърси дъно със същия интерфейс. Във всяко друго отношение дъната с Intel H310 много си приличат и няма особен смисъл да се дават допълнителни пари за брандове като ASUS или MSI – в този клас дънни платки, решенията на ASRock се различават само по търговската марка и ще свършат същата работа.

Дънните платки от средно ниво: Intel B360, Q370 и H370

Както обикновено, с бюджетния и топ-сегмента проблемите са малко, понеже изборът не е голям. Но в средния ценови клас чипсетите на Intel са три и комбинациите са много.

И тези три чипсета поддържат цялата фамилия процесори Coffee Lake, но овърклок отново няма. При захранването на CPU нещата не са много сложни. Първо, задължително трябва да е поставен радиатор, понеже 6-ядрените и 8-ядрените процесори консумират немалко енергия дори и без овърклок. Второ – фазите на захранването. Ако не възнамеряват да поставяте на това дъно 8-ядрен Core i7 или Core i9, напълно достатъчно е решение с 4 или 6 фази, което ще се справи с натоварване от 100 до 120 W за същия Core i7-8700K. Но ако ще използвате 8-ядрен CPU, тук вече 6 фази са минимума, понеже тези процесори консумират над 150 W без овърклок.

Добре е да се знае, че ако ще използвате Celeron, Pentium или дори Core i3 и не планирате ъпгрейд, банално няма смисъл да се вземат дъна с тези чипсети. В повечето случи е достатъчна една евтина дънна платка с обикновения H310 чипсет.

В тези дъна, RAM слотовете могат да са 2 или 4 – тоест максимумът оперативна памет е 64 GB (някои производители вече вградиха в BIOS-а поддръжката на по-новите 32 GB RAM плочки, с което максималната оперативна памет нараства до 128 GB). Тук няма особен смисъл да се взема дъно с два RAM слота – икономията е малка, но сериозно ограничава бъдещия ъпгрейд. Ако RAM слотовете са 4, в началото могат да бъдат поставени две 8 GB плочки и след това да бъдат добавени още две и да се получат съществените 32 GB при съвсем приемлива сума. За съжаление, и тук оперативната памет не може да се клоква, което може да е критично при съвместната работа на паметта с по-мощните процесори. Така например, при повечето игри, използването на DDR4-2666 вместо DDR4-3200 намалява fps с от 7 до 10%, което е съществено и се забелязва много добре.

Дотук добре, но между чипсетите в този клас има съществена разлика. Така например, Q370 може да разделя 16-те PCIe линии на две части по 8 линии или на три части – 8+4+4. Този чипсет е най-евтината възможност за създаване на компютърна система с две или три видеокарти, работещи в SLI или CrossFire режим.

Младшият чипсет от тази серия – B360, не може да работи с RAID масиви. Ако това е важно за вас, трябва да се ориентирате към H370 или Q370. Освен това, различава се и броят на поддържаните USB 3.0 портове: от 10 броя в B360 до 16 в Q370.

И още, различни са и аудио кодеците и мрежовите адаптери. По-опростеният чипсет използва обикновените Realtek ALC887 или ALC892, а по-скъпите разполагат с по-добрия ALC1220 – ако имате хубави слушалки, разликата много добре се усеща. Мрежовите адаптери са с почти еднакви възможности, работят добре и няма да се спираме на тях.

Като се има предвид, че за тези дъна може да бъде взет например процесора Core i7-8700, който без проблеми работи дори и с видеокартата Nvidia RTX 2080 Ti, има смисъл да се потърсят решения с метализиран слот. Някои топ-видеокарти тежат по около килограм и половина и тази тежест с времето може да огъне и повреди пластмасовия слот. От друга страна метализираните слотове за оперативна памет са нещо съвсем излишно, понеже RAM плочките дори и с радиатори не тежат много. Но ако си падате по красивия дизайн, метализираните RAM слотове изглеждат добре.

В крайна сметка, ако сглобявате стандартна компютърна система с една графична карта и без RAID, и не възнамерявате да използвате по 10 USB устройства, няма смисъл да гледате какъв е чипсетът. Най-главното в този случай е да има четири RAM слота и задължително радиатори на веригите на захранването на централния процесор. А ако възнамерявате силно да натоварвате процесора (например да използвате AVX инструкциите) – има смисъл да се вземе дънна платка с минимум шест VRM фази.

Високопроизводителният сегмент: Intel Z370 и Z390

Тук всичко е доста забавно: на практика разликата между тези чипсети е само в това, че вторият се произвежда чрез 14 нанометров технологичен процес, а не чрез 22 nm. Както и че има интегрирани Wi-Fi и Bluetooth модули за безжична връзка, докато в другите CPU се налага използването на отделен адаптер. Това е, други разлики няма: и двата чипсета поддържат овърклок на процесора и оперативната памет, както и на SLI/Crossfire конфигурациите. Ето защо, при избора на подобна дънна платка, и двата чипсета показват еднакви възможности.

Очевидно е, че има смисъл да се вземат дънни платки с чипсетите Intel Z370 и Z390 само в случай, че ще клоквате процесора и оперативната памет (да напомним, че на овърклок подлежат само процесорите с индекс K) – в противен случай е по-добре да се вземе дъно с чипсета Q370, като единствената разлика ще бъде възможността за овърклок. Всичко останало се поддържа – SLI/CrossFire, както и създаването на RAID масиви.

Но ако ще клоквате процесора, нещата са по-други. Овърклокът поставя твърди ограничения на VRM: първо, абсолютно задължително е наличието на радиатор, а не на алуминиева пластинка с тегло някъде към 10 грама. Второ, ако ще клоквате 4-ядрен процесор (Core i3-8350K), то за него са достатъчни четири фази на захранването. За 6-ядрените чипове (Core i5, Core i7-8700K) има смисъл да се вземе дъно с 6-фазно захранване, понеже консумацията при овърклок често пъти превишава 150 W. А при 8-ядрените Core i7-9700K и Core i9-9900K трябва много да се внимава: дори и съвсем лек клок до 4,8 Hz за всичките ядра, има реален риск при алгоритмите с AVX инструкции разсейваната топлина да прехвърли 200-250 W.

При 5 GHz консумацията вече превишава 300 W и за клокването на тези чипове са необходими дъна с 8-10 и повече фазни захранвания, желателно с обдухване. От друга страна, ако няма да стартирате нищо по-тежко от игри, и по-обикновените дъна с 4-6 фази ще са достатъчни, понеже игрите много по-слабо натоварват процесора.

Както и при дъната от среден клас, и тук е по-добре да се избере дънна платка с 4 RAM слота и метализиран PCIe слот. С аудиото ситуацията отново е същата, но има разлики в мрежовите възможности: в скъпите решение се поставят 10 Gb решения на Aquantia, което е полезно за бърз обмен на данни в локалната мрежа.

В крайна сметка, ключовият момент при тези дъна е VRM зоната, а останалото е на втори план.

HEDT сегментът: Intel X299

Това е максимумът на производителността, която може да бъде достигната в един десктоп компютър. Тук процесорите са с до 18 ядра, а дъната поддържат до 44 PCIe линии. Процесорите от този клас не са масови, струват над $1000 и чипсетът е само един – Intel X299.

И тук има подводни камъни. Така например Intel, заедно с процесорите с от 8 и 16 ядра, кой знае защо пусна и решения с 4 ядра: Core i5-7640X и Core i7-7740X. Те на практика с нищо не се различават от десктоп чиповете Core i5-7600K и Core i7-7700K, но са доста по-различни от представителите на SkyLake-X (например, поддържат 16 PCIe линии и двуканален режим на паметта). Ето защо, някои компании представиха на пазара специални дъна с X299 само за тези процесори. Те са по-евтини в сравнение с останалата HEDT серия, но при закупуването на подобна дънна платка трябва да се внимава, дали тя поддържа именно вашия 18-ядрен Core i9 или не го поддържа.

В този сегмент не се прибягва до орязване на възможностите. Ето защо чипсетът X299 поддържа овърклок (клокват се всички SkyLake-X чипове). Тези процесори не се вземат за игри и се натоварват много. Ето защо отново всичко опира в тяхното захранване. Крайно желателно е VRM да има минимум 8 фази. В този сегмент по подразбиране се поставят добри радиатори на захранващите компоненти.

 


Това засега е всичко за днешните дънни платки за процесорите на Intel. През следващите дни ще разгледаме и дъната за процесорите на AMD.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
13 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
speedbump_Athlon64 strikes back....Бахтине се карайтеДаркчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
РММ
РММ

Само дето отново се бърка TDP с консумираната мощност и това са съвсем различни неща. TDP е топлината, която отдава процесора – от wikipedia, може да се намери и в други сайтове:
The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point, is the maximum amount of heat generated by a computer chip or component (often a CPU, GPU or system on a chip) that the cooling system in a computer is designed to dissipate under any workload.
Реално I7 8700K консумира около 79 вата, може да се провери също в google, има много сайтове с тестове и графики.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Нали са интел печки, кой го интересува кви са им спецификациите, греят, не са ефективни и имат една камара минуси. + това дори смотаняците от мИнтел лъжат за реалното им TDP щото печката 9900К е доста далече от зададеното TDP вдига по 180-190W САМ..
Ай нема нужда ползвай си интелската печка с кеф..

Стефан
Стефан

Това е тотално невярно. В зависимост от вида инструкции при пълно натоварване 8700K консумира между 85 и 160 вата, като последното се постига с теста Prime95 Small FFTs, AVX enabled. Тези числа са без овърклок – иначе може и до 250 вата да го докараш.

РММ
РММ

Да, прав си, сега погледнах и за тези тестове.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Че то в днешно време, тия платки кой ги купува читавите хора гледат АМ4 дъна, за Zen процесори, печка вкъщи си имам, втора с името интел не ми е нужна.

Efix
Efix

Ще напишете ли същата статия, но за процесорите на AMD? Фен съм на комбинацията Intel + Nvidia от години, но мисля, че следващия ми ъпгрейд ще е към AMD + ATi комбинацията.

Сульо
Сульо

При избор на дънна платка няма какво да се гледа , единственото нещо е дали ще тръгне процесора който си избрал.Иначе с какъв чипсет си няма никакво значение.При условие че ще сложиш една видеокарта и максимум два диска , взимаш първия евтин боклук и си ти.Няма смисъл да даваш пари на вятъра.Отнася се и за амд процесори.

Стефан
Стефан

Коментарите са тотален смях. Интел са печки, забравихте амд, че всичко си беше печка. Интел не си дават зор, защото, процесорите, които вадят амд са на нивото на съществуващите на интел, само чакат да дръпнат напред с новата си серия. Имал съм предимно амд процесори, най-различни през годините, но скоро не мисля да минавам на амд! Не съм хейтър на амд, но интел са напред! На съответната цена, разбира се, това е безспорно. Да се плюе по интел е смехотворно, още повече от хора, които или нямат или за последно са ползвали Celeron, преди 15 години :-))

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

AMD вече не са печка СОРИ…
За това един AMD Epyc 64/128 трепе като маче у дирек не 1, А ЦЕЛИ 2 Intel Xeon Platinum процесора, дали са на едно ниво ааа ???
На съответната цена, значи според тебе е оправдано интелските боклуци да са по скъпи, по лошо сглобени и с по лошо качество, и да имат по лоши пробойни в сигурността от AMD пууу…
А да се защитава интел е ЖАЛКО..

На ти ги интелите и тъпотиите им..

SATA Problem

https://newsroom.intel.com/news-releases/intel-identifies-chipset-design-error-implementing-solution/

http://www.anandtech.com/show/4142/intel-discovers-bug-in-6series-chipset-begins-recall

http://i.imgur.com/wWvHkTL.jpg
http://i.imgur.com/a2R0ln7.jpg

USB 3.0 Problem

http://www.tomshardware.com/news/Haswell-S3-Sleep-Problem-PCN,21896.html

http://techreport.com/news/24441/report-intel-haswell-suffers-from-usb-3-0-issue

https://communities.intel.com/thread/78249

No soldering bad thermal paste

http://www.makeuseof.com/tag/two-ways-to-cool-down-your-defective-overheating-intel-cpu/

http://www.overclock.net/t/305443/ihs-removals-how-to-do-it-should-i-do-it-and-the-facts

http://overclocking.guide/the-truth-about-cpu-soldering/

https://www.bit-tech.net/news/hardware/2014/07/28/intel-heatspreaders/1

Broken / bended processors

http://www.pcgamer.com/intel-skylake-cpus-are-bending-under-the-pressure-of-some-coolers/

http://www.fudzilla.com/news/processors/39390-some-intel-skylake-cpus-become-a-part-of-bendgate

http://hexus.net/tech/news/cpu/88628-intel-skylake-cpus-bending-due-cooler-mount-pressure/

Don`t OC K processors

http://wccftech.com/intel-i7-7700k-owners-flood-forums-with-overheating-complaints/

http://www.pcgamer.com/intels-tells-core-i7-7700k-owners-to-stop-overclocking-to-avoid-high-temps/

http://www.fudzilla.com/news/processors/43583-don-t-overclock-intel-core-i7-7700k

Specter/Meltdown

https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/04/meltdown-spectre-worst-cpu-bugs-ever-found-affect-computers-intel-processors-security-flaw

https://www.techradar.com/news/intel-admits-that-meltdown-and-spectre-patch-problems-affect-newer-cpus

https://www.techarp.com/guides/complete-meltdown-spectre-cpu-list/6/

https://www.pcworld.com/article/3245606/security/intel-x86-cpu-kernel-bug-faq-how-it-affects-pc-mac.html

https://www.theverge.com/2018/1/18/16904726/intel-meltdown-spectre-fix-higher-reboots

https://www.engadget.com/2018/01/26/intel-spectre-meltdown-chips/

Бахти
Бахти

Няма смисъл да падаш на нивото на смехурковци на които гроздето е кисело и 10 години са чакали този момент с Ryzen.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Абе сектанта, хвани погледни поне линковете виж на бога ти мИнтел колко прегрешения имат, и коооолко са далече от хубави и качествени процесори, и колко на боклук мязат. Да споменавам ли факта, че когато IBM кара Intel да лицензират за x86 AMD по късно AMD правят копия на интелските процесори, и те са ПО добри от оригиналните на интел, и цървулите интел в жалкарството им съдят AMD пълни смешници са. Да не говоря как също всички AMD процесори от 8086 чак до 486 са ПО БЪРЗИ от Intel процесорите, а със K5, K6, K7 и K8 AMD имат лично техни… Виж още »

115
115

И какво следва сега, да започнем да си купуваме amd ли?

дсада
дсада

Че те всички линкове, които си дал, са от смешни източници, как някой да те вземе на сериозно? Нито един, по-стабилен хардуерен сайт, няма сред тях. То самият ти ник е доста показателен, че няма смисъл някой да задълбава в постовете ти, защото ти не говориш с факти, а с „фенщина“ и никой не го интересува, какво е било преди 10-15-30г., това е техника и нови продукти излизат буквално всяка година. И съм имал точно атлон64 и беше горещ, което води до шум. Имам и 10 годишен лаптоп с интел, който още работи без проблем, при положение, че е тормозен… Виж още »

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Брееее за да си изкараш интелите супер и много добри ще се хванеш да лъжеш бе, источниците били смешни АЙ стига бе верно ли ?? А нещата за които се говори от източниците НЕ платени от интел, и те ли са лъжа или какво ? Всичките ми линкове са 1100% верни и истински, + това тия така наречени смешни източници просот НЕ са платени от интел както са големците като анадтек, томс хардуер и прочие.. Също така я кажи като си толко начетен, грамотен с какво 9900K и 8700К са ПО добри от Ryzen 2700/X освен в честотите и само… Виж още »

не се карайте
не се карайте

Това, че един китаец предпочита АМД, щото е „различно“, а не качествено, не означава, че в Интел има криза. Означава, че в Интел се работи професионално. А до това, че АМД не били алчни и прочее, това са приказки от вчера. Все едно сравнявате Портокали и Мандарини… Интел са доста напред, но последно време намалиха темпото, за да се изравнят с конкуренцията. Монопола се наказва строго в САЩ, но по-важна е репутацията – тя продава. АМД има много хляб да изядат още, докато настигнат Интел.

Бахти
Бахти

Пий си хапчетата / билките.

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Малее малее аз ще съм радостен AMD да фалират и да остане само мИнтел и да ви доят по 10К$ за един Celeron това заслужавате мизерници…

speedbump_
speedbump_

Аз с удоволствие бих платил и $160К за Celeron. Все пак Селерона си е Селерон… капиш…. от Интел. Чувам в последно време, че едно-времешните Атлони сега се колекционирали за по 10 хил лв…. дали е верно, не знам. Това казват мойте данни…

Даркчо
Даркчо

Преди седмица направих първия си компютър с амд от 2003 година насам. Просто вече нямам избор с тези цени на интел..