fbpx
13.6 C
София

На 10-ти декември пробно ще бъде стартиран немския термоядрен реактор Wendelstein 7-X

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На 10-ти декември тази година ще се състои пробното включване на термоядрения реактор – стеларатор Wendelstein 7-X. Предварителните проверки на германските служби за радиационна безопасност приключиха и бе издадено разрешение за стартиране на стеларатора Wendelstein 7-X.

 

Термоядреният реактор от нов тип е построен в германския град Грайфсвалд от Института по физика „Макс Планк“. Реакторът Wendelstein 7-X е прототип на бъдещите промишлени термоядрени реактори тип стеларатор (от stellar – звезда, създаване на термоядрени реакции, каквито протичат в звездите).

 

Стелаторите използват енергията на сливане на атомните ядра. За тази цел, смес от деутерий и тритий се нагрява до над 100 милиона °C. Изолацията на плазмата се се постига чрез използването силата на Лоренц на магнитното поле чрез разположени отвън свръхпроводящи бобини. За разлика от Токамака, стелаторите не са симетрични по азимут.

 

В началото на следващата седмица ще се извършат подробни проверки на термоядрения реактор. Стелаторът ще бъде включван за по-малко от секунда, първоначално с хелиева, а след това с водородна плазма. Ще последва включване на висока мощност с продължителност 10 секунди и накрая ще се осъществи стартирането на двата 16 мегаватни D+D кръга с продължителност 30 минути.

 

Интересът към стеларатора Wendelstein 7-X е изключително голям, а в глобалната мрежа се правят големи облози, дали този термоядрен реактор ще заработи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини