В последно време, скъпоценните електронни устройства на съвременния свързан човек стават все по-скъпи във всеки един смисъл на думата. Недостигът на инертни материали, COVID-19 и налаганите от държавите принудителни затваряния, какво ли още не. Наскоро към причините за недостига в предлагането на хардуерни компоненти и полупроводници се добави и драконовските екомерки на Поднебесната, според които в Китай налагат своеобразен режим на тока. А от скорошен доклад на IPC се добавя още една причина към това този недостиг да продължи: липсата на експертен персонал.

Докладът на стандартизиращата организация публикува редовния си отчет по-рано този месец, в който се посочват основните предизвикателства пред електронната индустрия. Въпросният документ (pdf) отбелязва явните проблеми тук, докато в същото време отчита нормална работа на линията за доставки, незавсимо от предизвикателствата. Цели 80% обаче от анкетираните производители от Европа, Азия и Северна Америка споделят, че изпитват проблеми при намирането на служители. Изразено в цифри, на въпроса за леснотата при намиране на работници, 43% от анкетираните отговарят, че са затруднени в известна степен, докато 37% отговарят, че за тях е изключително трудно да намират квалифициран персонал. Това принуждава работодателите в Северна Америка и тихоокеанския регион да повишават заплащането на своите служители, заети в производството, да изготвят по-гъвкави работни графици, да предоставят допълнителни квалификации и да преквалифицират настоящите работници. И разбира се различните пречки тук карат производителите да повишават цените за доставчиците, за което признават 90% от анкетираните. Отново относно служителите, тяхното заплащане се откроява от производителите, като вторият голям фактор след цените на материалите, за увеличение на цените. Що се отнася до очакванията им докога може да продължи този недостиг, то по-голяма част (58%) от производителите очакват това да продължи и след втората половина на 2022. Това до голяма степен противоречи на скорошната прогноза на IDC, според която през 2023 производителите ще отчетат излишъци в сектора.

През миналата седмица, от Digitimes съобщиха за още един проблем тук. Не само полупроводниците не достигат, но и пасивни компоненти, като алуминиевите кондензатори, използвани широко в 5G електрониката, потребителските устройства, електрическите автомобили и технологиите, свързани с възобновяемите енергийни източници. Произвеждани основни в Азия, тяхното производство е възпрепятствано от налаганите от местните правителства мерки по ограничаване на коронавирусната заплаха. Фабрики биват затваряни, производства се прекратяват. Така например японските Chemi-Con и Nichicon е трябвало да затворят своите фабрики в Малайзия през юли и август. Двете компании, както и Rubycon, които имат производствени мощности в Индонезия държат 50% от пазара на алуминиеви кондензатори в света. Друг основен доставчик тук се явява Panasonic. Помощ тук все пак идва от Китай и местните компании, подкрепени от властите в Пекин, както и от Тайван. Това се изразява директно във финансовите отчети на тези компании, които регистрират ръст от над 50% в печалбите си.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари