Недостигът на 14 nm процесори на Intel ще създаде проблеми за производителите на лаптопи

2
620
Intel

Дефицитът на 14 nm процесори на Intel през последните няколко месеца предизвика недоволство сред потребителите с персонални компютри, които искаха на ъпгрейднат своите устройства. Редица модели на десктоп процесорите Core от 8-мо поколение поскъпнаха един и половина пъти, а първите осемядрени чипове за Intel LGA1151 платформата все още ги няма в магазините.

За да осигури достатъчно 14 nm чипове, Intel неотдавна инвестира $1 милиард в разширяването на своите производствени мощности, но ефектът от тях ще се усети чак през второто тримесечие на 2019 година. Към днешен ден корпорацията дава приоритет на високопроизводителните и скъпи 14 nm Core и Xeon процесори, осигуряващи най-висок доход.

Но решението на Intel да даде приоритет на high-end процесорите, съвсем скоро ще създаде проблеми за нейните партньори Acer и ASUSTeK Computer. По-голямата част от доходите на тайванските производители се формира от продажбата на нескъпи лаптопи, продажбите на които нарастват за коледните празници. Прогнозите са, че и двете компании няма да могат да доставят на пазара необходимия брой устройства.

За да компенсира недостига на процесори на Intel, ASUS възнамерява да започне да използва чиповете на AMD. От друга страна, Acer засега не коментира недостига на CPU.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
SoulJahКоментар Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

странно, въпреки недостига, един от лидерите предлага техника с интелски процесори с 42% намаление до 05.11

SoulJah
SoulJah

Това с недостига и съответно поскъпването на процесорите е от скоро. 😉 Вероятно компанията, която предлага тази остъпка е закупила известни количества преди рязко да поскъпнат (за една седмица буквално) тези чипове от 8-мо поколение. Радвам се, че успях да си взема i5-ца преди така спекулативно да ги вдигнат. 🙂