Недостигът на CPU на Intel увеличава лаптопите с APU на AMD

4
742

Въпреки опитите на Intel да увеличи производството на 14 nm процесори до нивото, необходимо на нейните партньори, корпорацията не успява да се справи с всички поръчки. Уеб изданието DigiTimes съобщи, че дефицитът на процесори се усеща най-вече при лаптопите, и особено много при чиповете Core i5 и Core i3, както и при бюджетните фамилии Apollo Lake и Gemini Lake.

Така например, през втората половина на 2018 година Lenovo е получила няколко стотици хиляди CPU по-малко, предназначени за лаптопите от начално ниво. Пострадала е дори и компанията Apple, за която не достигнаха 14 nm процесори Amber Lake-Y за новите MacBook Air.

Досега се считаше, че недостигът на процесорите на Intel ще се реши със сезонния спад на продажбите на мобилна електроника. Дефицитът намаля, но не изчезна. Според тайванската медия, през първото тримесечие на тази година дефицитът на процесори за мобилния сегмент е в рамките на 2-3%. Очаква се проблемът да бъде изцяло решен едва през третото тримесечие на годината, когато в производствения процес ще бъдат включени нови поточни линии, които ще увеличат 14 nm продукция на Intel с 25%.

На фона на този дефицит производителите започнаха все по-често да обръщат внимание на хибридните процесори AMD Ryzen. Появиха се съобщения за излизането на геймърски лаптопи съчетаващи 12 nm APU Ryzen 3000 и графичните карти Nvidia GeForce от поколението Turing.

Статистиките показват, че докато към края 2017 година едва 6,9% от продадените лаптопи са били базирани на процесори на AMD, то към края на миналата година този показател е нараснал до 12,1%. В края на това тримесечие се очаква AMD да завземе 15,8% от този пазар, а към средата на годината този дял да нарасне до 18%.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Radical Visionevil resident(*)the professor Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

това е добре – колкото по малко боклуци произведе леново, толкова по добре за потребителите…

(*)
(*)

За да си купят ейсър или НР ли? 😀

evil resident
evil resident

Защо с толкова жлъч? ThinkPad x2.. сериите им са доста пъргави и приятни за работа.

Radical Vision
Radical Vision

Супер нема да се гледа повече тъпия монопол на сините цървули.