fbpx
8.5 C
София

Необходим ли ви е монитор с опресняване от 144Hz, 240Hz, 300Hz?

Най-четени

Ако си търсите нов монитор може да се изкушите да си купите такъв с по-висока честота на опресняване. Преди да инвестирате в устройство с опресняване от 240Hz, 300Hz или повече е добре да имате предвид някои особености.

Какво представлява честотата на опресняване

Честотата на опресняване определя колко пъти дисплеят обновява изображението всяка секунда и се измерва в херцове (Hz). Един стандартен 60-херцов монитор ще се обновява 60 пъти в секунда, което е достатъчно бързо за повечето прости компютърни задачи. Голяма част от телевизорите също работят на 60Hz, въпреки че новият стандарт е два пъти по-бърз – 120Hz.

Монитор с опресняване от 120Hz показва два пъти повече изображения в секунда от такъв с 60Hz. Терминът „висока честота на опресняване“ може да се тълкува по много начини, но най-общо казано всичко над 144Hz може да се определи с тези думи. Мониторите предназначени за компютърни игри често се рекламират с опресняване от 165Hz, 175Hz, 240Hz и даже много повече от това.

Защо да си купувате монитор с 144hz, 240hz или 300hz?

Колкото повече кадри се показват в секунда, толкова по-плавно е движението по екрана. Ще получавате по точна и навременна информация какво се случва в игрите, които играете и реакцията, която ще регистрира вашият монитор ще е по-бърза.

Вероятно се досещате, че устройства, които комбинират в себе си висока честота на опресняване с висока резолюция, като например Gigabyte’s 4K M32U, се предлагат на доста висока цена. Ако решите да се примирите с по-скромна резолюция в рамките на 1080p или 1440p и запазите опресняването около 240Hz, то тогава цената на такъв монитор ще е драстично по-ниска.

Възможно е да не забележите разликата

Когато става въпрос за честота на опресняване, много по-вероятно е да забележите разлика между 60Hz и 120Hz, отколкото между 240Hz и 360Hz. Същото може да се каже и за честотата на кадрите, като разликата между „античните“ 30 кадъра в секунда и 60 кадъра в секунда е доста значителна. В по-горните сегменти обаче, разликата става все по-малко забележима.

В различни дискусии има потребители, които споделят, че дори разликата между 60Hz и 120Hz  е доста незабележима, което потвърждава идеята, че 60 кадъра в секунда са достатъчни като основен минимум за повечето хора, които играят игри за развлечение. Доста хората предпочитат да се наслаждават на по-високо качество на картината, отколкото на повече „фреймове“.

През 2020 г. Asus пуснаха на пазара първия гейминг монитор с 360Hz. След това се появи серия от подобни продукти, дело на конкуренцията като ViewSonic Elite XG250 (280Hz), MSI Oculux NX253R (360Hz), Acer Nitro XV272U (300Hz) и много други, които се целиха в потребителите, които са запалени по електронните спортове.

Точно по това време технологичният канал Linus Tech Tips направи много интересен експеримент сред персонала си. Те трябваше да се опитат да открият разликата между монитор Asus с 360Hz и няколко други монитори, които предлагат само 240Hz честота на опресняване. Повечето от служителите в канала не успяват да намерят разлика, а тези които разпознават Asus монитора, споделят, че разликата е много фина и почти незабележима. Разбира се в този „експеримент“ участват много малко хора, за да претендира за някаква значимост, но все пак е показателен.

По-високата честота на опресняване определено може да подобри представянето ви в игрите, но има някаква граница, след която ползите са толкова незначителни, че не си струва разликата в цената, която ще трябва да платите.

А какво да кажем за мониторите с 500Hz опресняване?

Независимо от всичко това в рамките на изложението CES 2023 Alienware представиха монитор с честота на опресняване от 500Hz, a Asus с 540Hz. Ще усетите ли разлика между 360Hz и 500Hz? Вероятно. За повечето хора, дали цената ще си струва? Вероятно не! Освен това, за да се насладите на такова опресняване ще трябва да се лишите от доста други неща, поне засега.

И двете нови устройства предлагат 1080p резолюция, което може да се очаква, ако искате да генерирате достатъчно голям брой кадри. Панелите им са TN, също очаквано, тъй като той е най-бързият като технология, но цената за това е недобри визуални ъгли и неточнo възпроизвеждане на цветовете.

Преди да закупите такъв монитор, а даже и дисплей с 360Hz, е добре да прецените, дали дейността, за която ще го използвате го изисква. Сами трябва да прецените, дали си струва да жертвате немалка сума пари и качеството на изображението. Не по-малко важно е да сте сигурни, че вашият компютър може да поддържа подобни висоти на работа на монитора.

По-високата честота на опресняване изискват по-висока честота на кадрите

Няма смисъл да си взимате монитор с висока честота на опресняване от да кажем 240Hz, ако самата ви машина не може да произведе 240 кадъра в секунда (или близки до това стойности). Високата честота на опресняване е идеална за тези, които играят състезателни онлайн игри, при които много играчи намалят преднамерено качеството на графиката, за да могат да увеличат „фреймовете“.

Ако не играете такива игри и нямате мощна машина, която да ви позволява да се забавлявате на висока честота на кадрите, то тогава закупуването на монитор с възможно най-високото опресняване няма да си струва. Дори ако искате да направите покупка с мисълта за бъдещето, то е по-вероятно повечето игри да се подобряват по отношение на текстури, светлини, по-реалистични отражения и сенки, отколкото чрез големи скокове в производителността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини