Неофициално: графичният процесор Nvidia Turing е предназначен за добив на криптовалути

5
2049

Едно от възможните обяснения за паралелното съществуване на графичните архитектури Ampere и Volta е, че Volta е оптимизиран за алгоритми с изкуствен интелект.

Да си припомним, че графичният процесор Tesla V100, освен традиционните CUDA ядра разполага и с 640 ядра Tensor, значително повишаващи производителността при машинното обучение. В същото време за Ampere се предполага, че ще бъде използван в геймърските видеокарти GeForce GTX от следващо поколение.

Според DigitalTrends, графичният процесор Nvidia Turing, носещ името на английския математик и криптоаналитик Алън Тюринг, също се разработва за специална категория задачи. Ключовата особеност на този GPU ще бъде неговата оптимизация за блокчейн изчисления. С други думи, графичните ускорители с този чип ще демонстрират висока производителност при добива на криптовалути и по този начин геймърските видеокарти ще престанат да са актуални за майнърите.

Това изглежда много правдоподобно. Nvidia силно зависи от продажбите на геймърските видеокарти GeForce GTX и техният дефицит може сериозно да влоши финансовото състояние на компанията. Но с предлагането на специализирани решения, Nvidia не само ще закрепи позициите си на пазара, но и най-после ще премахне дефицита и високите цени на геймърските графични карти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари