Неофициално: сървърните процесори AMD EPYC Genoa ще имат до 96 ядра тип Zen 4

2
578

В уеб пространството изтече нова информация за бъдещите сървърни процесори EPYC. Това са чиповете от фамилията Genoa с архитектура Zen 4, които се очаква да се появят на пазара през 2022 година. Към днешен ден актуалните EPYC процесори са от фамилиите Naples(Zen) и Rome(Zen 2). В близкото бъдеще се очаква излизането на поколението Milan, базирани на процесорната архитектура Zen 3.

Според тази информация, най-производителните модели на Genoa ще имат до 96 процесорни ядра, а с използването на активната технология Simultaneous Multithreading, ще могат да се обработват 192 нишки с един от тези процесори.

Досега периодично се появяваха слухове, че AMD възнамерява да използва технология за поддръжката на четири нишки от едно процесорно ядро (SMT4). Очевидно е, че в чиповете Milan няма да видим SMT4, като засега не се знае какво ще предложат новите процесори Genoa и следващите поколения EPYC.

Казва се още, че в Zen 4 ще продължи използването на вече усъвършенстваната структура от чиплети с 8 ядра в един 5 nm CCD модул. В сървърните процесори EPYC Genoa ще се поставят до 12 CCD модула, както и 12-канален контролер за DDR5 оперативна памет. Ще се поддържа и PCI-E 5.0 стандарта.

И накрая са изброени сокетите за процесорите Zen 4. Това са AM5 за десктоп машини, TR5 за HEDT платформата, както и SP5 и SP6 за сървъри.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари