Новата DDR5 RAM памет на Samsung излиза, въпреки че не се поддържа от нито един компютър

6
1677

Десктоп DDR5 оперативната памет идва. Догодина се очаква да видим следващото поколение по-бързи и икономични RAM памети, дело на Samsung. Компанията вече приготвя заводите си за масово производство и първите продукти ще излязат… вероятно без да има десктоп компютри, на които да работят.

Samsung съобщи за своята първа DRAM памет, произведена по EUV метода (екстремна ултравиолетова литография), с името D1x. Първоначално ще бъдат произвеждани DDR4 чипове за сървъри, информационни центрове, мобилни устройства и персонални компютри.

DDR5 се очаква да ускори скоростите за трансфер на данни повече от два пъти от предишното поколение DDR4, според новия стандарт нат JEDEC. Освен това плътността на комонентите също е по-висока, което значи повече системна памет на по-малка площ. С помощта на EUV комплексността на произвеждане на изделия от силиций е намалена. Производителите ще загърбят ограниченията за форма и площ, което обаче ще струва и по-скъпо.

През следващата година Intel не възнамерява да адаптира своите бъдещи CPU за новия DDR5 стандарт. Възможно е със следващото поколение Ryzen процесори със Zen 4 архитектура AMD да интегрира технологията (все пак те първи се възползваха и от PCIe 4 стандарта). Производителят на електроника TSMC, работещ с Nvidia и AMD, вече прави първите прототипи от EUV-изработени чипове, но те няма скоро да достигнат до крайния потребител.

Така че за момента не е сигурно за кои потребители ще е полезна новата DDR5 памет догодина. Американският производител Micron вече продава плочки DDR5 памет, но само за сървъри. Някои смартфони също ще се възползват от аналог на новата технология. За Samsung ще има търсене догодина, но в кой момент то ще достигне РС-тата или ще промени образа на гейминга, е рано да се каже.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
rrmrm
rrmrm

Колкото DDR4 промени нещо съществено, едва ли и при DDR5 разликата ще е особено голяма.

Ззз
Ззз

Струва си, ама ми е по интересно да видя HBM вместо DDR.

Електричаря
Електричаря

HBM или HBM2 не си струва в момента защото е твърде скъпа. AMD бяха казали че за 16GB на Radeon 7 само HBM2 паммета струва $200. Също така RAM паммета е свързана със 64 битова шина, а на повечето видеокарти HBM паммета е със 1024, 2048, 4096 и тн. На кратко ще стане супер скъпо и ще трябва изцяло нова шина към процесора и като цяло ще е твърде сложно за да бъде практично.

ген. Мутафчийски
ген. Мутафчийски

Да не излиза!

Станислав
Станислав

Във втория абзац вместо DDR4 трябва да е DDR5.

dada
dada

Много добра новина, сега само се чудя, дали новите конзоли ще получат DDR5 в някоя от бъдещите си версии, едно 2022-ра ми звучи реалистично