Нова вечна батерия от ядрени отпадъци и диаманти

3
437
Страничен ефект от работата на атомните електроцентрали са значителните радиоактивни отпадъци, които трябва да се съхраняват или утилизират, за което са необходими немалки ресурси. Група учени от Бристолския университет предложи интересен и сравнително опростен метод за преработка на графитните пръти, даващ възможност за създаване на практически вечни диамантени батерии, които могат много дълго време да се използват като източници на енергия.

diamonds

При изучаване работата на ядрени реактори, работили над 50 години, учените са открили, че въглерод-14 е съсредоточен на повърхността на вече използваните в реактора графитни пръти и може да бъде отделен от тях чрез нагряване във вид на газ. Този газ се събира и от него се образуват изкуствени радиоактивни диаманти чрез утаяване на газовия изотоп. Тези диаманти ще бъдат дълготрайни и ефективни източници на енергия, в които няма движещи се части и няма вредно влияние. За елиминиране на вредната радиоактивност, те ще бъдат поставени в обвивка от обикновени изкуствени диаманти. Радиоактивният диамант генерира не само топлина, а и слаб постоянен ток.

Периодът на полуразпад на въглерод-14 е 5730 години и тези батерии могат да бъдат наречени „вечни“.

Учените представиха прототип на тази ядрена батерия, който работи с изотопа никел-63, а експериментите с въглерод-14 ще започнат през 2017 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари