Нова информация за архитектурата на мобилните процесори AMD Ryzen 5000 (Zen3)

11
958

AMD свали забраната за публикуването на подробна информация за архитектурата на мобилните процесори AMD Ryzen 5000 и в уеб пространството започнаха да се появяват слайдове, който не бяха показвани досега. В специализираните издания веднага започна публикуването на характерните особености на новите чипове.

AMD потвърди, че хибридните процесори от фамилията Cezanne имат площ на кристала 180 квадратни милиметра Това е с 15% повече от площта на чиповете от серията Renoir. Броят на транзисторите в новия чип е 10,78 милиарда, което е с 10% повече от неговия предшественик.

В новата презентация компанията показа основните подобрения, които предлагат новите APU с архитектура Zen 3. Една от най-важните промени в Zen 3 (освен обновената архитектура на процесорното ядро) е удвоеният размер на кеш паметта от трето ниво. Сега нейният капацитет е увеличен до 16 MB, а самата кеш памет е разпределена между всичките ядра на процесора. Вече се поддържа LPDDR4 оперативната памет, която вече започна да се използва в ултратънките лаптопи.

Най-голямото нововъведение на архитектурата Zen 3 е променената структура на CCD (Core Complex Dies) модулите. Сега кристалът е монолитен и не включва както преди два CCX (CPU Complex) блока, които при предишните архитектури се свързваха чрез Infinity Fabric шината.

AMD заяви, че нейните нови мобилни процесори с архитектура Zen 3 осигуряват „историческо повишаване на едноядрената производителност“. Advanced Micro Devices сподели, че 8-ядреният процесор Ryzen 9 5900HX със свободен множител е с 19% по-бърз в сравнение със сегашния флагман Intel Core i9-10980HK.

Компанията отбелязва още, че новите мобилни процесори, базирани на архитектурата Zen 3 са представени буквално няколко месеца след излизането на чиповете с предишната архитектура Zen 2. При това APU Cezanne имат много общо с процесорите Renoir. Най-съществената разлика е обновеното изчислително ядро, базирано на архитектурата Zen 3. В новите APU се използва предишния интегриран графичен ускорител Vega, който в новата архитектура се произвежда чрез 7-нанометров технологичен процес. Направените модификации на графичното ядро му дават възможност да работи с тактова честота до 2,1 GHz.

AMD каза още, че в тези чипове са налични нови функции за управление на захранването, които дават възможност за увеличаване на времето на автономната работа минимум с два часа. Така например, APU със Zen 3 архитектура по-добре управлява захранването на контролера за оперативна памет. Освен това, новите хибридни процесори могат да регулират напрежението на всяко отделно ядро поотделно, както и да оптимизират честотата и консумацията на електрическа енергия в зависимост от изпълняваните алгоритми. Това дава възможност за понижаване на консумацията на целия процесор.

Вече се приемат предварителните поръчки за лаптопи с процесорите AMD Ryzen 5000H и 5000U, като техните доставки ще започнат през месец февруари тази година.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари