Нова информация за енергийната ефективност на процесорите AMD Van Gogh

1
738

В Глобалната мрежа се появи нова информация за хибридните процесори AMD Van Gogh със свръхниска консумация на електрическа енергия – от 6 до 15 W. Тези чипове са предназначени за използване предимно в компактната компютърна техника и се очаква да бъдат представени до края на тази година.

В процесорната фамилия Van Gogh се използват две ключови технологии на AMD: Zen 2 за процесорната част и RDNA 2 за графиката. Счита се, че техният дизайн ще се различава от всички предишни APU на компанията, но ще бъде запазена тяхната монолитна конструкция, както и при Renoir и Cezanne. Процесорите Van Gogh ще имат BGA корпус за повърхностен монтаж и ще се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес.

Хибридните процесори Van Gogh предлагат по четири AMD Zen ядра. Като цяло площта на кристала ще бъде колкото е възможно по-малка, което ще се постигне и чрез намаляване на обема на кеш паметите от второ и трето ниво. Тази процесорна фамилия ще има и чипове и с две ядра, но засега информация за тях няма.

Според появилата се неофициална информация, броят на изчислителните модули в RDNA 2 графичния ускорител няма да превиши 8-10 CU, което означава до 512-640 поточни процесора. Според различните анализатори, чудеса в производителността на интегрираната графика не може да се очаква, тъй като твърде ниският TDP не дава възможност за достигането на високи тактови честоти.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари