fbpx
16.8 C
София

Нова информация за руския процесор Байкал

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В уеб-пространството се появи нова информация за процесора Байкал – за неговата вътрешна конфигурация и бързодействие.

 

Байкал консумира едва 5 W електрическа енергия и може да се използва без радиатор. В чипа са интегрирани три Ethernet порта (два 1 GB/s и един 10 GB/s); контролер за DDR3-1600 памети, който може да адресира до 8 GB; PCIe Gen.3 контролер; SATA 3.0 контролер (6 GB/s), контролер за USB 2.0 интерфейси.

 

Процесорът разполага с две MIPS 32 r5 P5600 ядра с тактова честота до 1,2 GHz и 1 MB кеш-памет. Използван е 28 нанометров технологичен процес и това е първата в света реализация на процесор с това ядро.

 

Бързодействието на процесора Baikal-T1 е измерено при тактова честота 1 GHz:

  • Coremark: 10342 coremarks (2 thread)
  • Whetsnone: 1052 MWIPS (2 thread)
  • Dhrystone: 3651 VAX MIPS (1 thread)

Топологията на Байкал-Т1 е създадена от екип от 70 руски специалисти по хардуер и софтуер и обединява лицензираното ядро MIPS P5600 с лицензираните Ethernet, SATA и USB контролери. Някои от компонентите на Baikal-T1 са създадени от нулата. Чипът може да се конкурира с другите процесори от този тип и се продава при цена $60.

 

Сега компанията Байкал Електроникс работи върху процесора Baikal-M с ARM архитектура.

Новите процесори се използват за компютри и мрежова апаратура с най-висока информационна сигурност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини