Флаш дисковете стават все по-разпространени и изместват популярните някога хард дискове. Но основният проблем на SSD е, че използваната енергийно независима NAND памет е с ограничен брой цикли четене/запис.

Японски учени представиха нов метод за решаване на този проблем чрез комбинация на нова технология за компресия на данните, както и чрез повишена надеждност на записа на информация. Според уеб-изданието Nikkei Technology, чрез новата технология ресурсът на SSD се увеличава 2900 пъти.

Групата японски учени се оглавява от професор Кен Текагучи от университета Чуо. В новия метод се използва специализиран контролер.

Към днешен ден за увеличаване ресурса на флаш дисковете се използва компресия на данните, която икономисва броя на циклите четене/запис. Най-често се използва алгоритъма на Хъфман, в който най-често използваните данни се преобразуват в къси последователности, а най-малко използваната информация – в дълги последователности.

Японските специалисти използват друг начин за компресия. Като допълнение към алгоритъма на Хъфман, повтарящите се последователности се записват в по-надеждната област на паметта, а по-дългите – в по-ненадеждната. По-надеждната памет използва 6 или 8 значения от 8 възможни в клетка, в която могат да се запишат 3 бита. По този начин, тези клетки памет се запълват с повече информация, която рядко се презаписва и по този начин рязко се увеличава ресурсът на SSD. Подробните изследвания показаха, че методът за запис на 6 или 7 значения, вместо максималните 8, намаляват вероятността за възникване на грешки с 92%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари