Новите архитектури ARM Mali-G77 и Cortex-A77 предлагат съществен ръст на производителността

4
1182

Малко преди официалното започване на изложението Computex 2019 компанията ARM представи две нови архитектури за своите чипове, които обещават гигантски скок в производителността, особено при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект.

Графичното ядро Mali-G77 демонстрира 40% ръст на производителността при общите графични алгоритми, сравнено с предишното G76 ядро. Новото графично ядро се базира на архитектурата Valhall. При алгоритмите с елементи на изкуствен интелект приръстът на производителността е 60%. Едновременно с това, новите архитектури са с 30% по-икономични по отношение на консумираната електрическа енергия.

Новата процесорна архитектура Cortex-A77 е модернизация на миналогодишното решение Cortex-A76. Чиповете с тази архитектура се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес. Тук има сериозен прираст на броя на изпълнявани инструкции за един такт – цели 20% в сравнение с Cortex-A76 при една и съща енергийна ефективност. Разработчикът подчертава, че производителността при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект е увеличена 35 пъти! в сравнение с архитектурата Cortex-A55.

Засега не се уточнява кога точно партньорите на ARM ще започнат да използват новите архитектури в своите компютърни продукти. Очакванията са процесорите, базирани на GPU Mali-G77 и CPU Cortex-A77 да се появят към края на тази година, а първите потребителски устройства с новите SoC да излязат на пазара в началото на следващата година.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stormofblood
stormofblood

The future is now old man! 😀

Калин
Калин

И Huawei не са част от бъдещето 🙂
Ама така ги треснаха САЩ…

Кифак
Кифак

Въобще не е ясно… Те имат пулен лиценз за архитектурата и могат да си направят собствен чип. Така или иначе Кирин си е тяхна разработка изцяло.

Мирослав
Мирослав

Тръмп тресна десетки компании лишавайки ги от работа и приходи в голям обем за дълго време.
Тръмп реже ли клона на който седи….!