Новите архитектури ARM Mali-G77 и Cortex-A77 предлагат съществен ръст на производителността

4
1236

Малко преди официалното започване на изложението Computex 2019 компанията ARM представи две нови архитектури за своите чипове, които обещават гигантски скок в производителността, особено при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект.

Графичното ядро Mali-G77 демонстрира 40% ръст на производителността при общите графични алгоритми, сравнено с предишното G76 ядро. Новото графично ядро се базира на архитектурата Valhall. При алгоритмите с елементи на изкуствен интелект приръстът на производителността е 60%. Едновременно с това, новите архитектури са с 30% по-икономични по отношение на консумираната електрическа енергия.

Новата процесорна архитектура Cortex-A77 е модернизация на миналогодишното решение Cortex-A76. Чиповете с тази архитектура се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес. Тук има сериозен прираст на броя на изпълнявани инструкции за един такт – цели 20% в сравнение с Cortex-A76 при една и съща енергийна ефективност. Разработчикът подчертава, че производителността при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект е увеличена 35 пъти! в сравнение с архитектурата Cortex-A55.

Засега не се уточнява кога точно партньорите на ARM ще започнат да използват новите архитектури в своите компютърни продукти. Очакванията са процесорите, базирани на GPU Mali-G77 и CPU Cortex-A77 да се появят към края на тази година, а първите потребителски устройства с новите SoC да излязат на пазара в началото на следващата година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари