Според собствените тестове на ARM, процесорът с ядра Cortex-A76 вече приблизително съответства по производителност на клокнатия Core i5-7300U, разсейвайки при това по-малко от 5 W топлина. Чипът на Intel има TDP 15 W.

ARM процесорите традиционно се използват в смартфоните и таблетите, но в последно време производителите на персонални компютри, като например Asus и HP решиха, че производителността и ниската консумация на тези чипове са напълно подходящи за лаптопите.

Виждайки това положение на нещата, компанията ARM анонсира нови процесорни архитектури, специално предназначени за конкуренция с Intel и AMD в лаптопите и десктоп компютрите от 2019-2020 години. Според ARM, новите чипове изцяло ще могат да се сравняват и дори да превъзхождат процесорите на Intel в еднопоточна производителност.

ARM анонсира две нови архитектури:
  • Deimos: 7 нанометров технологичен процес, ще се използва през 2019 година
  • Hercules: 7 и 5 nm. 2020 година

 


Всички тези нови процесори ще използват новата технология DynamiQ, която ще замени сегашната big.LITTLE.

Засега е трудно да се каже, доколко реалните компютри с ARM процесори ще могат да се състезават по производителност със стандартните компютърни системи, базирани на х86 чипове. Ясно е, че повечето софтуер се пише и оптимизира за х86 и тези програми ще използват емулация за да работят с ARM. Това веднага ще даде преднина на х86 архитектурата. Можем да погледнем реалните PCMark 8 Work 3.0 бенчмаркове на обикновените процесори в сравнение с ARM. Всички тестове са направени при оригиналната резолюция на всеки таблет или лаптоп:

Виждаме, че мощният съвременен ARM процесор Snapdragon 835, произвеждан от Qualcomm, е много по-слаб дори и от система със Celeron N3450. Основните причини за това изоставане са основно две: освен режима на емулация, броят на ядрата в ARM процесорите са по-малко в сравнение с представителите на фамилията Core.

Но ARM възнамерява да премахне това обидно недоразумение в своите следващи процесорни архитектури, при които процесорите ще се изготвят чрез 7 и 5 нанометров технологичен процес. Към 2019-2020 години компанията възнамерява да догони и изпревари по производителност процесорите Core i5-4300U, Core i5-6300U и Core i5-7300U, а траекторията на развитие на ARM процесорите ще надмине кривата на Закона на Мур. Според компанията, още преди излизането на Cortex-A76, и така се наблюдава годишен прираст на производителностta от около 20%. А след излизането на Cortex-A76, годишният прираст ще се увеличи още повече.

И така, пресметнато от 2016 до 2020 година, производителността на ARM чиповете ще се увеличи 2,5 пъти. Тоест, процесорите с архитектура Hercules ще бъдат 2,5 пъти по-бързи от Cortex-A73. Основният ръст на производителността се обяснява с прехода от 16 към 5 нанометров технологичен процес. Този ръст се обяснява и с различните системни подобрения, които ARM непрекъснато демонстрира.

ARM

Разликата в производителността на Intel и ARM процесорите постепенно се нивелира. Според собствените тестове за производителност на ARM, новите чипове с Cortex-A76 ядра, вече са се изравнили с процесора Core i5-7300U, но разсейват по-малко от 5 W (TDP), в сравнение с 15-те вата при чипа на Intel.

Лаптопите като например Asus NovaGo към днешен ден консумират много по-малко енергия и работят значително по-дълго с едно зареждане. Очаква се това преимущество да се съхрани, когато мощността на ARM процесорите рязко ще нарасне.

ARM явно разчита, че нейните процесори ще станат също толкова популярни в лаптопите, колкото сега са популярни в смартфоните и таблетите. Това е съвсем логична и целенасочена експанзия. Както и таблетите, лаптопите се използват предимно в мобилен режим, без да са включени към електрическата мрежа. В този режим ARM устройствата ще могат да работят няколко дни с едно зареждане. Освен това, водещ производител на ARM чиповете е Qualcomm. Най-вероятно тя ще стане и най-големият производител на 5G модеми. Това ще даде допълнително преимущество на ARM лаптопите, които съвсем скоро ще могат да се използват в непрекъснат 5G режим.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
Kofti PetrovСв.Н.Григорийthe professorRIOTTиме Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

“ и така se nabldawa годишен прираст на производителностta“

Чат на патката главата. 😉
Как беше мотото?:
Латиницааата, саамо я мирииишем!

Светльо
Светльо

ARM бавно и сигурно избутват Intel и AMD. В природата винаги крайния победител е този, който е най-енергоефективен и приспособен към даденостите. Бозайниците изместват грамадните динозаври защото не изискват ресурси.

Тъмньо
Тъмньо

Чешем си езика?!

Малииииии
Малииииии

Ако всичко бе само браузване и гледане на клипчета в youtube. Правим сравнвние на нещо не излезнало с нещо старо( едното от преди 2г. а другота за след 2г.).

име
име

За Ютуб и за фейс – перфектно. То и сега има хромбуци, с лопата да ги ринеш. Ама за пълнофункционалне компютър – едва ли ще стане.

Св.Н.Григорий
Св.Н.Григорий

За да са съизмерими с x86 архитектурата ,ARM процесора трябва да е поне 2 пъти по-производителен от него ,за да надскочи забавянето от емулацията… Не става въпрос само за догонване на някакви липсващи процентчета реално представяне ,а за увеличение в пъти… .Желая им успех ,но се съмнявам скоро да стане … ако въобще някога стане. Няма гаранция ,нито че ръста на производителността им ще остане и за напред толкова осезаем ,нито че консумацията им ще остане толкова приятна (топ телефоните са вече с течно охлаждане!) Освен това (както се вижда особено при AMD) ,те също няма да стоят с 3-4%… Виж още »

RIOTT
RIOTT

Ако се разпрострнят достатъчно няма да има нужда от емулация. Отдавна има дистрибуции на Линукс за ARM, но едва ли има достатъчно софтуер за да се използват пълноценно.

Св.Н.Григорий
Св.Н.Григорий

А те е много вероятно да не се разпространят ,именно заради нуждата от емулация. Адобе и сие едва ли ще пренапишат всичкия си софт специално за устройства с малки екрани ,слаб хардуер и предимно за консумация на съдържание. Остава браузването ,Тубата и чатовете ,а за това отдавна има таблети и телефони… Дори и с титаничен маркетингов напън ,ме съмнява да повторят бума им от преди няколко години. Но да видим….

Kofti Petrov
Kofti Petrov

ами те повечето потребители консумират само съдържание/фейсбук основно/ .. едва ли ще седне някой да ползва и адоб със селерон :)/зависи от обстоятелства все пак/, така че според мен където има по-голям пазар ще се набляга там … с други думи: бум май ще има 🙂

the professor
the professor

писнало ми е от ultra slow процесорите на мИнтел. трябва някой да ги бие в играта за да спрат да залъгват хората с боклуците си. няма как лаптопа да има адаптер с размерите на зарядно за телефон и да не работи като телефон/таблет… но се надявам arm да променят това… в момента всички лаптопи до 500-600лв са такива боклуци, и понякога за да им надуят цената, слагат по някой пършив смрадеон/невидия и лаптопа хем умрял, хем с по кратък живот (като прегрее видеото). влизали ли сте в фейсбук на лаптоп с PENTIUM N4200 на 1,1 ghz (LENOVO 320-15IAP 80XR) ми… Виж още »