Според собствените тестове на ARM, процесорът с ядра Cortex-A76 вече приблизително съответства по производителност на клокнатия Core i5-7300U, разсейвайки при това по-малко от 5 W топлина. Чипът на Intel има TDP 15 W.

ARM процесорите традиционно се използват в смартфоните и таблетите, но в последно време производителите на персонални компютри, като например Asus и HP решиха, че производителността и ниската консумация на тези чипове са напълно подходящи за лаптопите.

Виждайки това положение на нещата, компанията ARM анонсира нови процесорни архитектури, специално предназначени за конкуренция с Intel и AMD в лаптопите и десктоп компютрите от 2019-2020 години. Според ARM, новите чипове изцяло ще могат да се сравняват и дори да превъзхождат процесорите на Intel в еднопоточна производителност.

ARM анонсира две нови архитектури:
  • Deimos: 7 нанометров технологичен процес, ще се използва през 2019 година
  • Hercules: 7 и 5 nm. 2020 година

 


Всички тези нови процесори ще използват новата технология DynamiQ, която ще замени сегашната big.LITTLE.

Засега е трудно да се каже, доколко реалните компютри с ARM процесори ще могат да се състезават по производителност със стандартните компютърни системи, базирани на х86 чипове. Ясно е, че повечето софтуер се пише и оптимизира за х86 и тези програми ще използват емулация за да работят с ARM. Това веднага ще даде преднина на х86 архитектурата. Можем да погледнем реалните PCMark 8 Work 3.0 бенчмаркове на обикновените процесори в сравнение с ARM. Всички тестове са направени при оригиналната резолюция на всеки таблет или лаптоп:

Виждаме, че мощният съвременен ARM процесор Snapdragon 835, произвеждан от Qualcomm, е много по-слаб дори и от система със Celeron N3450. Основните причини за това изоставане са основно две: освен режима на емулация, броят на ядрата в ARM процесорите са по-малко в сравнение с представителите на фамилията Core.

Но ARM възнамерява да премахне това обидно недоразумение в своите следващи процесорни архитектури, при които процесорите ще се изготвят чрез 7 и 5 нанометров технологичен процес. Към 2019-2020 години компанията възнамерява да догони и изпревари по производителност процесорите Core i5-4300U, Core i5-6300U и Core i5-7300U, а траекторията на развитие на ARM процесорите ще надмине кривата на Закона на Мур. Според компанията, още преди излизането на Cortex-A76, и така се наблюдава годишен прираст на производителностta от около 20%. А след излизането на Cortex-A76, годишният прираст ще се увеличи още повече.

И така, пресметнато от 2016 до 2020 година, производителността на ARM чиповете ще се увеличи 2,5 пъти. Тоест, процесорите с архитектура Hercules ще бъдат 2,5 пъти по-бързи от Cortex-A73. Основният ръст на производителността се обяснява с прехода от 16 към 5 нанометров технологичен процес. Този ръст се обяснява и с различните системни подобрения, които ARM непрекъснато демонстрира.

ARM

Разликата в производителността на Intel и ARM процесорите постепенно се нивелира. Според собствените тестове за производителност на ARM, новите чипове с Cortex-A76 ядра, вече са се изравнили с процесора Core i5-7300U, но разсейват по-малко от 5 W (TDP), в сравнение с 15-те вата при чипа на Intel.

Лаптопите като например Asus NovaGo към днешен ден консумират много по-малко енергия и работят значително по-дълго с едно зареждане. Очаква се това преимущество да се съхрани, когато мощността на ARM процесорите рязко ще нарасне.

ARM явно разчита, че нейните процесори ще станат също толкова популярни в лаптопите, колкото сега са популярни в смартфоните и таблетите. Това е съвсем логична и целенасочена експанзия. Както и таблетите, лаптопите се използват предимно в мобилен режим, без да са включени към електрическата мрежа. В този режим ARM устройствата ще могат да работят няколко дни с едно зареждане. Освен това, водещ производител на ARM чиповете е Qualcomm. Най-вероятно тя ще стане и най-големият производител на 5G модеми. Това ще даде допълнително преимущество на ARM лаптопите, които съвсем скоро ще могат да се използват в непрекъснат 5G режим.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари