Новите AMD Big Navi видео карти може да са по-мощни от RX 5700 XT

12
1217

Семейството графични карти на AMD от висок клас „Big Navi“ може да се окаже два пъти по-мощно от видео картите RX 5700 XT, въз основа на нови спекулации от потребители в социалната мрежа Twitter.

Новата информация беше оповестена от Komachi, авторитетен и редовен източник на течове в Twitter и допълнително беше публикувана във форумите на PTT.cc.

Това е източник, към който трябва да се отнасяме с известна предпазливост, въпреки че от Wccftech отбелязва, че в миналото е бил надежден, а слухът в Twitter , както отбелязва Комачи, може да е публикуван от някой, който работи в TSMC, китайската фабрика, която произвежда чиповете на AMD.

Въпреки тези факти обаче, всичко, което сме чули до момента за предстоящото поколение видео карти Navi 21 или известно още и като Big Navi на AMD, наистина е доста обещаващо и наистина предвид очаквания размер на шината от 505 квадратни милиметра, което ще рече наистина мощен чип.

Този размер е два пъти по-голям от този на RX 5700 XT, който разполага с 251 квадратни милиметра матрица, така че теоретично бихме могли да видим двойно увеличение в мощността – от 40 кубита при 5700 до 80 кубита, което гарантира наистина големи възможности за серията RDNA2.

Това не е първият път, когато чуваме подробности за предстоящия водещия клас видео карти на AMD. По-рано чухме, че моделът ще бъде наречен Radeon RX 5950 XT, което означава 5120 поточни нишки.

Но както наблюдавахме в миналото, има много очаквания как ще работят графичните процесори. Други очаквания са, че AMD ще увеличи и номиналната честота на ядрата на новите си видео карти, като по-рано дори самата компания обяви, че RDNA2 ще донесе със себе си 50% увеличение в производителността в сравнение с първото поколение на архитектурата.

Разбира се, не трябва да забравяме, че поддръжката на ray tracing, която идва с RDNA2 и за колко от ядрата ще бъде активна тя, все още остава неясен. Тоест има още много фактори, които тепърва могат да променят играта.

Видео картите от семейството Big Navi на AMD се очаква да се появят към края на 2020 г., като се предполага, че коронавирусната епидемия и причиненото от нея нарушаване в производствените вериги и веригите за доставки, на този етап няма да окаже влияние и да промени плановете на AMD за представянето на новите видео карти.

И накрая, несъмнено забелязахте, че горният туит също разкрива размера на графичните процесори Navi 22 и Navi 23, които се предполага, че съответно са 340 mm² и 240mm², като AMD очевидно има големи планове за редица големи изстрелвания в бъдеще.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари