Новите Apple Watch Series 6 предлагат опция за измерване на кислорода в кръвта

1
562

Популярният смарт часовник на Apple получава нова актуализирана серия, която се нарича Apple Watch Series 6, с ключов нов здравен сензор и други функции, фокусирани върху улесняването на използването от децата и по-младите потребители.

Новият сензор към смарт часовника на Apple може да измерва нивото на кислород в кръвта на потребителите за 15 секунди, както казват от Apple, а също така ще има възможност да проследява кислорода в кръвта във фонов режим. Устройството за измерване на нивата на кислород в кръвта набраха популярност в началото на коронавирусната пандемия, когато масово се разпространяваше, че един от безспорните симптоми за наличието на вируса и намаленото количество на кислород в кръвния поток. На пазара масово започнаха да се продават т.нар. „пулсови оксиметри“, които можеха единствено да измерват кислорода в кръвта. Тази тенденция бързо отшумя, когато стана ясно, че ниските нива на кислород не са безспорно доказателство за наличие на COVID-19 и това не може да бъде надежден начин за поставяне на диагноза.

Разбира се, присъствието на функция за измерване на кислорода във все повече съвременни смарт часовници е от полза за проследяване на здравословното състояние на потребителите по още един показател, осигуряване на възможност за самонаблюдение и друга лична, но немедицинска и недиагностична употреба. Новата функция надгражда въведената още от миналогодишния Apple Watch Series 5 2019 режим, който позволява поддържането на дисплея постоянно включен, превръщайки устройството по-скоро в часовник, отколкото в компютър за носене на китката, както някои хора си представят смарт часовника.

„Бъдещето на здравето е на китката ви“ – това е едно от посланията, които Apple отправя към своята аудитория в един от рекламните клипове.

Apple също обяви, че устройството ще има функция, наречена Family Setup, която позволява на родителите да настроят часовника на детето си, за да проследяват неговото местоположение, да контролират с кого говори, използвайки функцията iMessage. Функцията изисква да е закупена версията на Apple Watch със слот за SIM карта и връзка с клетъчна мрежа, но не е задължително детето да разполага с iPhone.

След дебюта на смарт часовника през 2015 г., Apple разшири значително функциите за проследяване на здравословното състояние, като например добави монитор за сърдечния ритъм, тялото на часовника стана водоустойчиво и вече може да проследява активността и телесните показатели при различни дейности от йога до бягане. Освен това са добавени функции, подходящи за семейната безопасност, като засичане на падане и изпращане на сигнал до посочени телефонни номера на близки. Предварителните поръчки на новия смарт часовник на Apple Watch започват от вторник, а реалните наличности ще са достъпни за закупуване от петък, с начална цена от 399 щатски долара.

Новият Apple Watch беше обявен по време на ежегодното събитие за анонсиране на продукти на Apple, което се провежда тази година онлайн поради пандемията от коронавируса. Apple също използва събитието, за да обяви най-новия си iPad, наред с други неща.

Компанията обикновено анонсира нов iPhone на септемврийските си събития, но този път се очаква да отложи представянето до октомври. Очаква се новото устройство да бъде първият iPhone, който поддържа супер бърза 5G безжична технология. Но според съобщенията Apple се бори да гарантира, че може да ги направи достатъчно, за да се справи с очакваното голямо търсене.

Пускането на iPhone 12 обикновено съвпада с пускането на последната актуализация на софтуера на iPhone на компанията, която е достъпна безплатно за почти всички активни потребители на iPhone. Тазгодишните актуализации се фокусират върху улесняване на използването на устройството с нови малки приложения, наречени джаджи, които могат да бъдат поставени на началния екран и винаги да показват актуализирани данни. Apple също се опитва да улесни сортирането чрез приложения и актуализира услугата си за текстови съобщения, за да помогне на хората да „закачат“ най-важните чатове в горната част на списъка си, така че да бъдат по-лесни за намиране.

По подобен начин Apple Watch ще бъде придружен от пускането на WatchOS 7, най-новия софтуер на Apple за устройството, който беше обявен през лятото и планиран за пускане тази есен. Най-големите промени в този софтуер включват нови възможности за циферблати и по-точно проследяване на фазите на съня.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари