Новите B550 дъна на AMD ще поддържат PCIе 4.0 за сметка на ограничена съвместимост

9
962

Една от ключовите функции, отличаващи безупречните AMD Ryzen 3 процесори, е поддръжката на PCIe 4.0 интерфейса за SSD дискове. Това се очертава да бъде най-бързият стандарт, позволяващ невиждан досега трансфер на данни. При дебюта на електрониката обаче тази функция беше налице единствено при скъпата X570 дънна платка, предназначена за бизнес клиенти. Тази седмица обаче беше представено дъното B550 за обикновения потребител, заедно с няколко бюджетни Ryzen 3 процесора. Дънната платка, също като предшественицата си, ще поддържа PCIe 4.0 интерфейса, но има една уловка.

B550 ще излезе на пазара на 16-ти юни тази година и няма да поддържа първо и второ поколение Ryzen процесори. Последното трето поколение и хардуер, разработен на очакваната Zen 3 микроархитектура, ще се поддържат. Това не е съвсем неочаквано – всяка компания желае потребителите да използват последните продукти, които тя предлага, включително AMD. AM4 сокетът няма да претърпи промени, просто поддръжката на отделните чипсети се променя. От друга страна B550 дънните платки ще включват в себе си поне 20 използваеми PCIe 4.0 линии. Това означава, че ще може да се вгражда едновременно бърз PCIe SSD диск и съвместима видеокарта, работещи при максимална скорост.

Все още не е ясна цената на новата дънна платка, но едва ли ще е от най-евтините. Наличието на PCIe 4.0 означава по-бързи скорости за трансфер на данни, което от своя страна означава по-високи температури. Това най-вероятно ще наложи интегрирането на специални охладители в самото дъно. Наличните на пазара X570 дъна включват в себе си радиатори с канали и дори специални вентилатори. Възможно е това решение да се наложи и за B550, което ще означава и по-висока цена.

Междувременно AMD се похвали и с новите си бюджетни (даже екстремно бюджетни) Ryzen процесори. Вече чухме поредица одобрителни коментари за мощността и цената на новите десктоп предложения. Освен това е важно да се отбележи, че въпреки минималната цена от $99 долара, дори Ryzen 3 3100 ще поддържа PCIe 4.0 интерфейса. Той и Ryzen 3 3300X са оборудвани с по четири ядра/осем логически нишки и имат TDP от 65W. Базовият 3100 е със стандартна тактова честота от 3,6GHz, достигаща до максимум 3,9GHz. 3300X пък е с малко по-високи честоти – 3,8GHz базова и максимално 4,3GHz. Все още значителен минус е липсата на интегрирани графични ядра, което означава, че трябва да се използва дискретна видеокарта. Все още се очакват бенчмарк сравненията между новите процесори и досегашния бюджетен шампион Ryzen 3 1600AF, включващ 6 ядра и 12 логически нишки за $85. Интересно ще бъде и конкуренцията с решенията на Intel, които все още са на двойно по-високи цени за неособено високите си параметри.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари