Новите nForce 5хх чипсети на nVidia

1
8

Преди няколко седмици nVidia разкри своите бъдещи планове за разработка и пускане в търговската мрежа на нови продукти, включително и на новата серия чипсети nForce 500. Всеизвестно е, че през последните години графичният лидер потърси и други полета за изява освен свръхпроизводителните видеоадаптери и бързо се превърна в един от водещите разработчици на чипсет решения за дънни платки, отнемайки короната на VIA. Днес вече можем да ви представим повече информация относно бъдещите предложения на компанията.

Новата серия nForce на nVidia ще включва няколко представителя: 590, 570, 550, както и техните SLI версии. Според официалното изявление южният мост MCP55 ще влезе в производство на 23 май тази година и ще е предназначен за Intel Conroe и AMD Socket AM2.

Както може да се предположи от цифровите означения, nForce 590 ще бъде върховият вариант. Той ще поддържа подобрени версии на технологиите SLI и Quad SLI, както и “Link Boost”, която ще увеличи още повече пропускателната способност на шината, свързваща GPU-то с южния мост. В началото само 90-нанометровите графични карти GeForce ще поддържат Link Boost, но по-късно всички платки от висок клас ще получат тази съвместимост. nVidia nForce 590 ще представлява двучипово решение. Северният мост ще бъде изпълнен по 90-нанометров процес, а южният – по 130-нанометров. Компанията производител ще бъде известната TSMC. С появата на nForce 590 ще бъде въведена и поддръжката на HD Audio.

Новата архитектура на 590 ще се нарича Trinity, но за да се възползват потребителите от пълните й възможности, ще трябва да притежават и Trinity съвместима видеоплатка. Системите, създадени на базата на Trinity, ще имат 5,2 GB/s пропускателна способност на видеоподсистемата, за разлика от досегашните 4 GB/s. PCI-Express шината при този вариант ще оперира на х20 или дори на х22 скорост (в зависимост от резултата на финалните тестове за стабилност) вместо на стандартната х16.

Схемните блокове 590 SLI, 570 SLI и 570 Ultra също така ще поддържат опция, наречена FirstPacket, което е първи опит на nVidia да създаде система за организация и приоритетизация на мрежовите пакети. Тя ще се грижи за динамичното преразпределяне на мрежовите ресурси за различните приложения според тяхната нужда от предаване на данни. Налична е и информация за вграждане на допълнителна функция teaming, която ще помага за управлението на пакетите с данни при наличие на два мрежови адаптера едновременно.

В плановете на nVidia може да се срещне и MCP61, чиято главна особеност е, че той ще представлява едночипово решение.

Източник: computers.bg

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
rewind Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
rewind
rewind

Силно ме притеснява това тринити… хич не ми харесва факта, че се въвеждат все повече понятия зад, които се крие неимоверното оскъпяване на технологиите…