Новият автопилот на Tesla използва хардуер от следващо поколение за HW 4.0 и автомобилния суперкомпютър Dojo

3
1279

Уеб изданието The China Times цитира различни доставчици, според които Tesla е почти готова с процесора за платформата от следващо поколение с работно име HW 4.0. Масовото производство на необходимите чипове ще се извършва от TSMC и трябва да започне през четвъртото тримесечие на 2021 година.

През далечната вече 2016 година Tesla сформира специален екип, работещ под ръководството на изключително популярния разработчик на процесорни архитектури Джим Келър, който се зае с разработването и създаването на специализирана фирмена SoC, на която ще се базира автопилотът на Tesla с пето ниво на автономност. Сравнително доскоро електромобилите на Tesla разчитаха на автомобилните чипове на Nvidia – дори още в началото на тази година заради пандемията от новия коронавирус Tesla инсталираше платформата от предишно поколение HW 2.5, базирани на чипа NVIDIA Drive PX 2 в новите Tesla Model 3 сглобявани в Китай.

Джим Келър напусна Tesla през 2018 година, за да отиде в Intel и за две години да създаде нови процесорни архитектури. А след една година Tesla представи свой собствен автомобилен суперкомпютър и платформата HW 3.0, базирана на него. Тогава компанията заяви, че нейното решение има съществено превъзходство пред това на Nvidia, а екипът на Дженсен Хуанг се опита да оспори това твърдение. Но още тогава Илън Мъск заяви, че специалистите на Tesla вече са започнали разработването на съвсем нов процесор от следващо поколение, който ‘ще бъде три пъти по-добър’ и ще бъде готов след две години.

Сегашната публикация на China Times потвърди, че разработването на процесора за платформата от следващо поколение HW 4.0 се осъществява по график и съобщи някои подробности. Процесорът, който се използва в платформата HW 3.0 се произвежда по стандартна CMOS технология чрез 14 нанометров технологичен FinFET процес в заводите на Samsung в Остин, Тексас. Но новият чип ще се произвежда чрез поточните линии на TSMC, която днес е неоспорим световен лидер в усвояването на най-новите литографски технологии. Според тази информация, чиповете за HW 4.0 ще се произвеждат чрез 7 нанометров технологичен процес. Това е малко странно, като се има предвид, че TSMC вече започна производството на чипове с използването на новия 5 нанометров технологичен процес и още през втората половина на 2021 година възнамерява да стартира производството на чипове чрез новата 3 nm технология.

Според други данни, в разработването на новия чип на Tesla участва Broadcom. Стартирането на масовото производство е планирано за четвъртото тримесечие на 2021 година, което означава, че в електромобилите той няма да се появи по-рано от първата половина на 2022 година.

Засега няма никакви подробности за тази SoC от следващо поколение, която ще се използва в следващото поколение бордови компютър HW 4.0. Но се знае, че това ще бъде суперкомпютър с производителност над един exaFLOPS.

‘Tesla разработва самообучаващ се компютър с име Dojo, който може да обработва наистина огромни количества от данни. Той е направо звяр! Ако това ви е интересно, можете да се присъедините към нашия екип за работа с новите чипове за изкуствен интелект’ – каза Илън Мъск.

Да напомним, че системата Tesla Autopilot  се базира на машинното зрение на целия парк от вече над 1 милион електромобили на Tesla, които пътуват в целия свят и непрекъснато натрупват огромни количества данни от своите камери и сензори, с помощта на които системата се обучава и тренира. Към днешен ден електрическите автомобили на компанията са пропътували общо над 3 милиарда мили. Задачата на суперкомпютрите Dojo 1.0 е обработката на тези огромни потоци от визуални данни, които бързо нарастват с увеличаването парка на автомобилите, като по този начин обучението става по-ефективно. Tesla възнамерява да премине към Dojo 1.0 след около една година.

В началото на месец юли Илън Мъск каза, че след от два до четири месеца ще излезе голямо функционално обновяване на автопилота Tesla Autopilot 4D, в рамките на което неговият софтуер ще бъде изцяло променен. Новото програмно осигуряване е създадено почти от нулата. А наскоро генералният директор на Tesla обяви в своя Twitter акаунт, че след от четири до шест седмици може да очакваме обновяването FSD с което фирмената система Autopilot на компанията ще извърши ‘квантов скок’ и ще предложи всички възможности на автопилота от най-високото пето ниво.

Към днешен ден електромобилите на Tesla са оборудвани с автопилот от второ ниво според общоприетата скала на роботизацията, одобрена от Организацията на автомобилните инженери на САЩ (SAE). Второто ниво, известно и като ‘частична роботизация’, подразбира способността на машината да управлява волана, скоростта и спирачките, но не може да реагира на неочакваните ситуации на пътя, когато животът на водача (и пътниците) е под заплаха.

Но дори и Tesla да успее да премине към новото нива за два или два и половина месеца, днешното законодателство на САЩ не позволява на водачите на роботизираните автомобили да заспиват зад волана или да напускат мястото на шофьора при движение по пътищата за общо ползване.

По всичко личи, че до края на годината Tesla ще представи изцяло завършения пакет Full Self-Driving с редица нови функции за автономно управление. И именно от внедряването на целия Full Self-Driving ще зависи излизането на съвсем новата таксиметрова услуга Tesla Network с 1 милион напълно роботизирани таксита, която автомобилната компания на Илън Мъск в началото възнамеряваше да предложи в края на 2020 година,

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари