Новият китайски 4-ядрен Loongson с фирмена архитектура е производителен колкото първите AMD Ryzen

6
1241

Китайската компания Loongson официално представи процесора 3A5000/LS3A5000, базиран на собствената фирмена архитектура LoongArch. Чипът е предназначен за използване в персоналните компютри за потребителския пазар.

Производителят подчертава, че новият чип осигурява с 50% по-висока производителност в сравнение с процесора от предишно поколение LS3A4000. Едновременно с това консумацията на електрическа енергия е намаляла приблизително с 30%.

Чипът 3A5000/LS3A5000 разполага с 4 процесорни ядра, работещи с тактова честота 2,3-2,5 GHz. Всяко ядро има четири аритметично-логически устройства (ALU) и с два 256 битови модула за обработка на векторни операции. Използват се процесорните инструкции LoongArch GS464V.

Различните технологични медии съобщиха, че новото китайско процесорно решение осигурява приблизително същото ниво на производителност, каквото предлагат процесорите AMD Ryzen от първо поколение. С цел понижаване консумацията на електрическа енергия се използват технологии за динамично управление на тактовата честота и захранващото напрежение. Освен това процесорът може в реално време периодично да изключва модулите, които в момента не се използват.

Новият чип включва два контролера за DDR4-3200 оперативна памет с поддръжката на ECC и четири HyperTransport 3.0 контролера. Освен това е реализирана хардуерната поддръжка на китайските стандарти за криптиране SM2, SM3 и SM4.

Новия процесор 3A5000/LS3A5000 ще се доставя само на китайските производители на персонални компютри. Това е особено актуално на фона на все по-жестоката търговска война между САЩ и Китай.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари