В Русия се използват над десет суперкомпютъра, лидер сред които е „Ломоносов-2“. Производителността на мощния компютър е малко над 2 петафлопса и в световния рейтинг на суперкомпютрите той е на 63 място.

Обединеният институт за ядрени изследвания в Дубна представи новия суперкомпютър „Говорун„, който ще се използва за обработка на данните, получени от бъдещия колайдер на тежки йони NICA. Ще се използва и за точни пресмятания в областта на квантовата хидродинамика.

Новият суперкомпютър носи името на академик Николай Николаевич Говорун – съветски математик, член-кореспондент на Академията на науките на СССР и главен редактор на легендарното списание „Програмиране“.

В мощния компютър се използват технологии на Intel, NVIDIA, IBS Platformix и PCK. Суперкомпютърът се базира на 72-ядрените процесори Intel Xeon Phi 7290 и Intel Xeon Gold 6154. Информацията между изчислителните блокове се осъществява с помощта на технологията Intel Omni-Path при скорост 100 Gb/s.

Производителността на „Говорун“ е 1 петафлопс или квадратилион изчисления с плаваща точка в секунда. Това го включва в рейтинга на топ-500 на най-мощните компютри в света. Охлаждането на новия суперкомпютър е уникално: използва се едва 6% от цялата енергия, необходима за захранване на устройството.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
bobobobbПенчоCFDБинго БонгоИван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

А дали в мощния компютър се използва някаква технология която да е руска? Може би при преместването на сглобените модули са използвали високо технологични инструменти за преместване: лява и дясна ръка на вова, крака на стьопа, а за подпиралки заради кривите подове – налъмите на баба.

CFD
CFD

Ако беше руски, трябваше да има и огняри за пещите 😉

bobobobb
bobobobb

За технология ясно, че няма руска, проблема е в това, че са неспособни да го произведат. Китайците го правят макар технологиите да не са китайски….

Бинго Бонго
Бинго Бонго

Само името му е руско. Така и така сте почнали, напишете нещо и за суперкомпютъра който е на 62 място.

Пенчо
Пенчо

Хммм като ги гледам тия жички едвали пиян на талпа казак може да ги навърже без помоща на поне още толкова водка колкото струва „суперкомпютъра“ им