Новият хардуер на ARM за 2016 година

0
11

ARM Holdings представи своите последни достижения в микроелектрониката. Днес бяха анонсирани нови процесорни архитектури, графични ускорители и друг ARM хардуер.

При презентацията ARM наблегна най-вече върху новата процесорна архитектура Cortex-A72, която ще замени Cortex-A57 ядрата, които сега се използват в чипсетите Exynos 5433, Snapdragon 810 и Tegra X1. Новото процесорно ядро ще бъде около три и половина пъти по-бързо от Cortex-A15 ядрото, при същата консумация на електрическа енергия. Това е постигнато благодарение на използвания 16 нанометров FinFET+ технологичен процес. Новото Cortex-A72 ще може да заменя Cortex-A57 ядрата в big.LITTLE конфигурациите на новите чипове, при които се въвежда съединение между компонентите тип CoreLink CCI-500, което двойно увеличава пиковата скорост за обмен на данни  и с 30% средната скорост за обмен на информация между процесорните клъстъри. С помощта на новата технология е възможно поместването на четири big.LITTLE клъстъра на кристала, като по този начин могат да се произвеждат чипове с 16 процесорни ядра.

Новият графичен ускорител на ARM се нарича Mali-T880 и ще позволява мащабиране от едно до 16 графични ядра. В новите графични ядра е увеличена скоростта на работа с аритметични операции, внедрена е нова техника на приоритети, увеличена е скоростта при 2D графиката, използват се вградени алгоритми за анализ на рендирането, благодарение на които графичният процесор е в състояние самостоятелно да отсява излишното обновяване на пикселите. Драйверите за тези чипове ще поддържат OpenCL 1.2 FP, Android Renderscript Compute и DirectX 11.

Mali-T880 ще може да работи съвместно с екранния процесор Mali-DP550 и видео процесора Mali-V550, като по този начин се осигурява хардуерно кодиране и декодиране на 4К видео при скорост до 120 кадъра в секунда.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за