Нови високотехнологични очила помагат на незрящите да си върнат зрението

0
194

Първата информация за революционния продукт IRIS II се появи в началото на месец юли, а сега получи одобрение за провеждане на клинични тестове във водещи европейски медицински организации.

 

Специализираните очила IRIS II са създадени от френската компания Pixium Vision и съдържат три основни компонента: очила с вградена камера с имитация работата на човешкото око, портативен компютър и очен имплант.

 

Камерата улавя изображението, което се анализира и обработва от компютъра и чрез безжична връзка се подава на поставения под ретината имплант. Имплантът съдържа 150 електрода, които стимулират зрителния нерв и дават възможност на пациента да различава черни, бели цветове и около десетина отенъка на сивия цвят. Специалистите на Pixium Vision допълват, че след кратка адаптация, пациентите страдали от пълна слепота, започват да различават чертите на хората, както и текст, написан с по-едър шрифт.

 

В болничните тестове участват жители на Великобритания, Франция, Германия и Австрия, а с помощта на технологичните очила IRIS II става възможно справянето с мнозина дегенеративни заболявания на ретината, като например, синдромът на Ушер, дистрофията на ретината, хороидеремията и някои други. Технологията е подходяща за хора, при които невроните на ретината не са повредени и могат да бъдат активирани чрез слаби електрически импулси.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари