Нови модули за Raspberry Pi

0
59

Възможностите на миникомпютъра Raspberry Pi могат да се разширяват с помощта на допълнителни платки, които се включват към конектора на устройството. В KickStarter започна събирането за средства за започване производството на разширителен модул, който да добави Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 4.1 безжични връзки към моделите Raspberry Pi, които не разполагат с тези интерфейси. Разширителната платка се нарича IoT HAT и има размери 65 х 30 милиметра.

 

Модулът IoT HAT е съвместим с всички Raspberry Pi, които имат 40-пинов GPIO конектор – моделите Pi 2, A+, B+ и Zero. Използва се контролера BCM43438 – същият, който е поставен в Raspberry Pi 3. Създателите на това устройство считат, че тяхното решение е по-добро, в сравнение с USB варианта, понеже струва по-малко и консумира по-малко електрическа енергия.

 

IoT HAT струва $9, а заедно с антената – $15.

 

Друг нов модул е 8 мегапикселовата камера с фотосензор Sony IMX219. Raspberry Pi си има фирмена камера с резолюция 5 мегапиксела със сензор OmniVision OV5647. Този модул излезе през 2014 година и неговите възможности вече за много потребители не са достатъчни.

Новата камера използва фотосензора Sony IMX219, който не е флагмански, но осигурява много по-добро заснемане на фотографии и видео. Цената е същата, каквато бе на предишния оптичен модул – $25.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за