Нови подробности за процесорите AMD Ryzen 3000 (Zen 2)

0
758

Нова информация за подготвяните за излизане на пазара хардуерни продукти може да бъде намерена в най-необичайни места. В наши дни производителите на дънни платки са заети със създаването на новите версии на UEFI с поддръжката на централните процесори AMD Ryzen 3000. От това се възползва създателят на програмата Ryzen DRAM Calculator Юрий (1usmus) Бублий. Той проникна в един от тези фърмуери и откри маса интересни неща.

Известно е, че процесорите включват няколко отделни кристала – един или два чиплета, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес и един 14 nm кристал, осигуряващ входно изходните операции. Данните между чиплетите и контролера се обменят чрез Infinity Fabric, като потребителите имат възможност да настройват в известни граници скоростта между чиплетите.

Оказа се, че контролерът на паметта в процесорите AMD Ryzen 3000 е прехвърлен в 14 nm входно изходен модул. Както преди, скоростта на шината Infinity Fabric е свързана със скоростта на работа на оперативната памет, но в чиповете Zen 2 тя може да е до половината от честотата на паметта (например 1000 MHz при използването на DDR4-4000). А това отваря достъпа до RAM режими от нивото на DDR4-5000 и дори повече. Засега в AM4 дънните платки ограничението е на ниво около DDR4-4200.

От друга страна, висящ остава въпросът за овърклокърския потенциал на процесорите AMD Ryzen 3000 при клокването на оперативната памет. 1usmus отбеляза, че тези процесори са със същия контролер на паметта, като Zen/Zen+, но в който някои функции са отключени.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за