fbpx
10 C
София

Нови 60-гигахерцови Wi-Fi чипове ще позволяват скорост до 7Gb в секунда

Най-четени

Една от най-големите промени, правени някога при Wi-Fi, ще настъпи догодина с нов стандарт, който поддържа 60GHz-овата честотна лента, захранваща много по-бързи трансмисии, отколкото са възможни при съществуващите 2,4GHz и 5GHz честотни ленти. Всичко, което е нужно, за да се изпълни промяната, са чипове и съответно устройства, в които да ги сложим.

Бавно, но сигурно, производителите на чипове се присъединяват към новата 60GHz-ова технология, обявявайки плановете си. По последни сведения Marvell обяви партньорство с Wilocity преди няколко дни и заедно ще започнат направата на чипове с 3 честотни ленти, което ще им позволява да използват и трите честоти за Wi-Fi сигнала – 2,4GHz, 5GHz и 60GHz.

С развиващия се 802.11ad стандарт, 60GHz-овите трансмисии ще могат да достигат удивителната скорост от 7Gb/s.

Wilocitу вече има партньорство с Qualcomm Atheros, помощната мрежа на Qualcomm, за направата на чипове с три честотни ленти. Очаква се да излязат до края на тази година и да се съсредоточат върху пазара на персонални нотбуци. Партньорството с Marvell не значи, че продуктите ще бъдат пуснати до 2013-та, но маркетинговият вицепрезидент на Wilocity, Марк Гроджински, каза, че Marvell/Wilocity чиповете ще разширят фокуса си към по-голям обхват от продукти, включително таблети, ултрабуци и телефони. Двете компании също ще се насочат към Wi-Fi точки за достъп, домашни рутери и устройства за медийни центрове.

Първият чип за три честотни спектъра ще поддържа съществуващия 802.11n стандарт за 2,4GHz-овите и 5GHz-овите трансмисии, както и бъдещия 802.11ad за 60GHz-ови такива. За жалост, тези чипове няма да поддържат 802.11ac, другият предстоящ Wi-Fi стандарт, който значително ще увеличи скоростта на връзката в 5GHz-овия спектър.

Евентуално, можете да очаквате продукт, поддържащ едновременно и 11n, и 11ac, и 11ad. Въпреки че вече има някои 11ac продукти на пазара, 11ac и 11ad все още чакат ратификация от IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). От друга страна, прилагането на 11ac на практика най-вероятно ще се разрасне по-бързо от това на 11ad, тъй като първият стандарт е базиран на познатия 5GHz-ов спектър. Гроджински каза, че не очаква масово приспособяване към 60GHz-овата технология поне до 2014-та.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини