Изобретение на университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн дава възможност светодиодните дисплеи да се използват и като слънчеви батерии.

В научна статия в списание Science учените описват светодиоден масив, съставен от тройки 5 нанометрови цилиндри, създадени от три различни полупроводникови материала. Единият от тях може да поглъща и да излъчва видима светлина, а останалите улесняват движението на електроните.

Това съчетание на полупроводникови материали и технологии дава възможност за много бързо превключване от режим на излъчване към режим на поглъщане, което е незабележимо за човешкото око.

Новото устройство може да излъчва и да поглъща светлина, от която генерира електрически ток. Засега ефективността в режим на генериране не е висока, но изобретателите считат, че в крайна сметка могат да получат светодиоди, които могат самостоятелно да се захранват от околната светлина.

Дисплеите с новата технология биха могли да разпознават поднасяните към тях обекти, да реагират на жестове или на движенията на лазерната показалка. Освен това, за автоматичното регулиране на яркостта на подобен дисплей няма да се налага използването на отделен фотосензор, както е сега при смартфоните е таблетите. Автоматичното регулиране ще работи за всеки отделен пиксел и това може да се окаже полезно при частично затъмняване на екрана.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари