fbpx
4.2 C
София

Ново обяснение за принципа на работа на „невъзможния двигател“ EmDrive

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Финландските учени считат, че EmDrive не нарушава закона за запазване на импулса

 

Епопеята с така наречения „невъзможен двигател“ EmDrive продължава. Към днешен ден много научни организации и известни учени потвърдиха работоспособността на EmDrive. Самият двигател е система, състояща се от резонатор – метален пресечен конус и магнетрон, поставен в по-тясната страна на конуса. Сега се счита, че този двигател работи; това е факт. Но не се знае как. Системата по някакъв начин създава тяга чрез електромагнитно излъчване. Има няколко хипотези, които обясняват възникването на тази тяга, но засега нито една от тях не е доказана. Финландските учени предложиха свое обяснение за принципа на работа на EmDrive.

Според финландските учени, възникването на тяга става чрез образуването деструктивна интерференция на вълните. При конструктивната интерференция наблюдаваме резонанс, при който отразените вълни усилват амплитудата. При деструктивния резонанс максимумите на едните вълни съвпадат с минимумите на другите и резонанс не възниква.

Дава се пример с водата, която остава спокойна при деструктивна интерференция, въпреки че има вълни. При електроните, интерференцията на рамановите преходи осъществява деструктивна интерференция.

 

Според финландските физици, при облъчването на резонатора се отделят двойки фотони, които са в противофаза един спрямо друг и не създават електромагнитно поле. Според учените, тези двойки фотони преместват импулса в противоположна на излъчвателя посока. Те считат, че тягата възниква под влиянието на вълни, дължината на които не е кратна на разстоянието между стените на резонатора. Това е възможно само ако той е несиметричен. Предстоят нови експерименти с нова форма на резонатора на EmDrive.

Ако бъде разгадан принципа на работа на EmDrive, ще стане възможно неговото мащабиране и например New Horizons с EmDrive би достигнал Плутон за 18 месеца, вместо за 9 години.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини