Ново обяснение за принципа на работа на „невъзможния двигател“ EmDrive

3
875

Финландските учени считат, че EmDrive не нарушава закона за запазване на импулса

 

Епопеята с така наречения „невъзможен двигател“ EmDrive продължава. Към днешен ден много научни организации и известни учени потвърдиха работоспособността на EmDrive. Самият двигател е система, състояща се от резонатор – метален пресечен конус и магнетрон, поставен в по-тясната страна на конуса. Сега се счита, че този двигател работи; това е факт. Но не се знае как. Системата по някакъв начин създава тяга чрез електромагнитно излъчване. Има няколко хипотези, които обясняват възникването на тази тяга, но засега нито една от тях не е доказана. Финландските учени предложиха свое обяснение за принципа на работа на EmDrive.

Според финландските учени, възникването на тяга става чрез образуването деструктивна интерференция на вълните. При конструктивната интерференция наблюдаваме резонанс, при който отразените вълни усилват амплитудата. При деструктивния резонанс максимумите на едните вълни съвпадат с минимумите на другите и резонанс не възниква.

Дава се пример с водата, която остава спокойна при деструктивна интерференция, въпреки че има вълни. При електроните, интерференцията на рамановите преходи осъществява деструктивна интерференция.

 

Според финландските физици, при облъчването на резонатора се отделят двойки фотони, които са в противофаза един спрямо друг и не създават електромагнитно поле. Според учените, тези двойки фотони преместват импулса в противоположна на излъчвателя посока. Те считат, че тягата възниква под влиянието на вълни, дължината на които не е кратна на разстоянието между стените на резонатора. Това е възможно само ако той е несиметричен. Предстоят нови експерименти с нова форма на резонатора на EmDrive.

Ако бъде разгадан принципа на работа на EmDrive, ще стане възможно неговото мащабиране и например New Horizons с EmDrive би достигнал Плутон за 18 месеца, вместо за 9 години.

 

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
1Force1
1Force1

Ново обяснение в лъжа. Старото беше толкова тъпо, че само тези с една мозъчна клетка му се връзваха. Всъщност, тая тенекия не е двигател и не може да се използува за абсолютно нищо полезно. Освен да донесе известност, на тия които са я закърпили през свободното си време, а известността носи пари, макар че в случая се базира на измама.

Kelly
Kelly

…Казало Говното и хоп …. В дупката…..
(Ама като Те гледам пич, си на всяко гърне мерудия, ама де, то така се става power потребител – с много коментари…)

blizz
blizz

Разгледайте в Google за Mike McCulloch и неговата теория MiHsC (Modified Inertia by a Hubble-scale Casimir effect), която май наистина обяснява този двигател. Ето и линк към най-новата публикация от него, в която можете да видите, че данните, предсказани от неговата теория, съвпадат с голяма точност с тези от експериментите: http://iopscience.iop.org/article/10.1209/0295-5075/118/34003