fbpx
9.9 C
София

Нов алгоритъм на Toshiba прави обикновените компютри по-бързи от суперкомпютрите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Специалистите на Toshiba създадоха алгоритъм от съвсем нов тип, с помощта на който работата на съвременните компютри значително се ускорява. Интересно е, че той се базира на принципа на работа на квантовите компютри, но за работата на алгоритъма не е необходимо скъпо оборудване – той е съвместим с обикновения потребителски хардуер.

Симулиран бифуркационен алгоритъм“ е името на новия метод за повишаване производителността както при обикновените десктоп компютри, така и при клъстърните сървъри. Разработчиците заявиха, че сложните операции, като например изчисляването и прогнозирането на борсовите котировки, алгоритъмът пресмята по-бързо от повечето съвременни суперкомпютри. Естествено, използваният хардуер не изисква охлаждането, типично за квантовите компютри и всичко работи при стайна температура.

Toshiba допълва, че използването на новия алгоритъм в клъстър с компютри дава десетократно увеличение в скоростта на обработка на данните. За ускоряване на изчисленията се използва бифуркация. Идеята, залегнала в основите на тази технология е предложена още през 2015 година, а първите тестове са проведени две години по-късно.

Разработчиците подчертават, че алгоритъмът е най-полезен за финансовите и фондовите организации, социални мрежи и за всички други компании, в които е необходимо да бъдат решавани задачи за комбинаторна оптимизация.

Toshiba отбеляза, че е предложила на партньорите си да направят подробни тестове на алгоритъма. Японската компания ще осъществява монетизацията на този проект чрез предлагане на участие в усъвършенстването на технологията или чрез инвестиране в проекта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини