Нов алгоритъм на Toshiba прави обикновените компютри по-бързи от суперкомпютрите

10
7633

Специалистите на Toshiba създадоха алгоритъм от съвсем нов тип, с помощта на който работата на съвременните компютри значително се ускорява. Интересно е, че той се базира на принципа на работа на квантовите компютри, но за работата на алгоритъма не е необходимо скъпо оборудване – той е съвместим с обикновения потребителски хардуер.

Симулиран бифуркационен алгоритъм“ е името на новия метод за повишаване производителността както при обикновените десктоп компютри, така и при клъстърните сървъри. Разработчиците заявиха, че сложните операции, като например изчисляването и прогнозирането на борсовите котировки, алгоритъмът пресмята по-бързо от повечето съвременни суперкомпютри. Естествено, използваният хардуер не изисква охлаждането, типично за квантовите компютри и всичко работи при стайна температура.

Toshiba допълва, че използването на новия алгоритъм в клъстър с компютри дава десетократно увеличение в скоростта на обработка на данните. За ускоряване на изчисленията се използва бифуркация. Идеята, залегнала в основите на тази технология е предложена още през 2015 година, а първите тестове са проведени две години по-късно.

Разработчиците подчертават, че алгоритъмът е най-полезен за финансовите и фондовите организации, социални мрежи и за всички други компании, в които е необходимо да бъдат решавани задачи за комбинаторна оптимизация.

Toshiba отбеляза, че е предложила на партньорите си да направят подробни тестове на алгоритъма. Японската компания ще осъществява монетизацията на този проект чрез предлагане на участие в усъвършенстването на технологията или чрез инвестиране в проекта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари