Нов вид „квантов микрофон“ регистрира звук на атомно ниво

0
662

Колко уникално би било, ако можехме да чуваме звуците, пораждани от атомите и молекулите на материалите. Учени от Станфорд решиха да проведат подобен  експерименти и за целта създадоха „квантов микрофон“. Той може да регистрира най-малките открити единици звук – фононите. Устройството може да допринесе за производството на дори още по-ефективни квантови компютри.

Досега фононите не подлежаха на изследване, защото традиционните микрофони не са достатъчно чувствителни за тях. По принцип, те също улавят звукови вълни с мембраната си, но фононите са толкова малки, че не могат да се регистрират поединично (съгласно Принципа на Хайзенберг за неопределеността). Учените изградиха устройство, което използва микроскопични резонатори, които действат като „огледала за звука“. Така микрофонът затваря фононите в клетки и изследва техните вибрации, като различното ниво на енергия отговаря на различния брой фонони. Способността да се отчитат толкова малки частици може да допринесе за изграждането на свръхминиатюрни изчислителни машини, способни да работят с несъизмеримо голямо количество информация. Използването на фонони е възможно коренно да намали размера на първите квантови компютри, използващи фотони. Звуковите частици се манипулират по-лесно и затова биха съхранили повече информация на дори още по-малко пространство.

Главният автор на научната работа, Амир Сафави-Неини, сподели:

„Досега хората използваха единствено фотони. Ние искаме да работим с фонони, което ще ни донесе много предимства. Нашето устройство е важна стъпка към създаването на нов вид квантов компютър“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за