Специалистите от холандския институт MESA+, заедно с учените от компанията Lionix създадоха най-теснолентовия към днешен ден лазер-върху-чипа. Достижението може да осигури пробив в бързо развиващата се в наши дни силициева фотоника, която се очаква да стане основа на високоскоростните технологии от следващо поколение.

Към днешен ден електрониката бавно се приближава към границата, след която увеличението на бързодействието и ефективността ще станат невъзможни поради фундаменталните физически ограничения. Ето защо учените активно търсят алтернативни методи, един от които е фотониката, в която за обмена и обработката на информацията се използват фотони, а не електрони.

За ефективното функциониране на фотонните чипове е необходима технология за точно и надеждно управление на светлинните сигнали. Това означава, че всички фотони, движещи се по веригите на чипа, трябва максимално да си приличат и да имат еднаква честота, фаза и поляризация. Подобни фотони могат да бъдат генерирани от новия лазер. Новият лазер-върху-чипа генерира светлина с ширина на спектъра едва 290 Hz, която е 10 пъти по-теснолентова от всички други подобни лазери.

Новият лазер-върху-чипа дава възможност за промяна честотата на излъчваната светлина в широки граници. Новият лазер е хибридно устройство от два фотонни елемента, свързани по оптичен начин.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за