fbpx
2.4 C
София

Нов метод за производство на SSD ще позволи запис на данни от 200Gb/s

Най-четени

Магнитната памет не е нещо ново, всъщност почти всички видове памет, които използваме при работа с компютър се разработват с магнитна технология. SSD и флаш паметта също спадат към тази категория, но истината е, че отношението на качество и цена тук все още не може да задоволи нуждите на потребителите. Изглежда обаче, че IBM са направи голямо откритие в тази насока с помощта на нов метод, който ускорява скоростта на запис и четене, като едновременно позволява съхранението на много по-голямо количество данни.

Изследователите на IBM успяха да съхранят един бит информация върху само 12 атома, като направиха възможна разработката на твърди дискове от 400TB. Въпреки това идеите на компанията разчитат на свойствата на магнитното поле за да съхранят тези данни. Новата технология, до която е достигнал екипът от учени, може да достигне до скорост на запис от няколко терабайта за една секунда. Експериментът, направен в центъра Paul Scherrer в Швейцария, е бил основан върху размяната на полюсите на магнита с помощта на горещ импулс от лазерен лъч.

Еднократен топлинен импулс може да промени полюсната ориентация на магнит с размер 1 нанометър само за няколко пикосекунди (1 пикосекунда е равна на 0.000000000001 секунди). За сравнение, днешните твърди дискове обикновено записват 1 бит информация за няколко наносекунди, а една наносекунда е 1000 пикосекунди. Разликата в скоростта е огромна, но за съжаление новата технология е все още на ниво прототипи. Очаква се в бъдеще с новия метод да бъде разработена памет с плътност 10 петабайта/m2 и скорост на прехвърляне на данни от 200Gb/s.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини