fbpx
13.8 C
София

Нов пробивен метод милиони пъти намалява консумираната от фотонните чипове електрическа енергия

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Центровете за обработка на данни консумират огромни количества енергия – само в САЩ те представляват около 2% от общото потребление на електроенергия в страната. Американски учени са разработили нов метод за компенсиране на температурните колебания, които разрушават фотонните микрочипове. Подобни устройства „ще формират високоскоростния комуникационен гръбнак на бъдещите центрове за данни и суперкомпютри„, смятат разработчиците.

Фотонните чипове използват фотони вместо електрони. Движейки се със скоростта на светлината, те позволяват изключително бърз и енергийно ефективен трансфер на данни. Проблемът с фотонните чипове е, че досега се изискваше значителна енергия за поддържане на температурната стабилност и високото ниво на производителност.

Съвременните фотонни устройства разчитат изключително на специализирани нагреватели, които настройват работните дължини на вълните на високоскоростните електрооптични устройства и оптимизират тяхната работа. Тези нагреватели консумират няколко миливата електроенергия за всяко устройство.

Но екип от учени от Университета на Орегон и Университета на Бейлър показа, че е възможно да се намалят енергийните разходи за топлинно регулиране още повече – с един милион пъти. Използвайки познанията си за фотонните материали и устройства, както и технологията за наслояване на атомите, изследователите са успели да създадат прототип, който регулира температурата с помощта на напрежението на гейта. С други думи, той почти не се нуждае от електрически ток, за да работи.

Новият метод един ден ще направи центровете за данни по-бързи и по-мощни, консумирайки по-малко енергия, така че да могат да се използват още по-високопроизводителни приложения за машинно обучение, като например ChatGPT.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини