Нов рекорд за КПД на слънчеви фотоелементи

1
107

Екип специалисти от института Fraunhofer, компанията Soitec, компанията CEA-Leti и берлинския център Хелмхолц създадоха фотоелемент, с рекорден коефициент на полезно действие – 44.7%. По този начин, групата подобри юнския рекорд на Sharp, както и своето собствено постижение от 44,4% от месец май тази година.

Новите фотоелементи, подобно на предишните, са многослойни и използват концетратори, които фокусират потока от слънчеви лъчи. Постигната е концентрация на слънчевите лъчи 297,3 пъти, което означава, че лещите на концентраторите са около 300 пъти по-големи от площта на самия фотоелемент. КПД 44,7% е получен чрез използване на широк спектър на слънчевото излъчване – от ултравиолетовия диапазон до инфрачервения. Енергията на вълните с дължина 200-1800 нанометра се поглъща от четирите слоя на фотоелемента.

Учените считат, че тяхното достижение е значителна крачка в понижаването на себестойността на слънчевата енергия и достигането на психологическото ниво от 50%. Конкуренцията в тази област е голяма и отчитайки бързия прогрес от около процент само за четири месеца, нивото от 50% ще бъде достигнато скоро.

Свръхефективните многослойни фотоклетки с концентратори (CPV) досега се използваха само в космическата област. През последните 2-3 години CVP фотоелементите постепенно започнаха да се използват и на Земята. Стартъпът Soitec, създаден през 2005 година се занимава с комерсиализирането на тази технология.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари